Hopp til innhold

551 koronasmittede registrert siste døgn – høyeste siden midten av januar

Det siste døgnet er det registrert 551 nye koronatilfeller i Norge. 231 tilfeller ble påvist i Oslo. Mer skjult smitte bekymrer Helsedirektoratet og helseministeren. Det kan bli aktuelt med strengere tiltak, sier helsedirektøren.

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Foto: Christian Ziegler Remme / NRK

Ikke siden 13. januar har det blitt registrert flere koronatilfeller i Norge i løpet av ett døgn.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie er bekymret.

– Vi har hatt store lettelser de siste ukene nasjonalt og lokalt for barn og unge. Det har kanskje ført til at mange også har oppfattet at andre tiltak er lettet på, sier han.

Ikke overraskende

– Det er ikke overraskende det som skjer. Men vi er litt lei oss for at det skjer nå. De nye virusvariantene har etablert seg i større grad. En tredjedel er med de nye variantene, og da vil det påvirke smittsomheten. Så selv om vi ikke har endret så mye på hvordan vi gjør ting, så får vi større problemer med viruset. Det sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Samtidig tenker kanskje noen at nå er vi så nær å komme ut av pandemien at det går an å lette på ting litt for raskt.

Mer kraftfulle tiltak

– Det kan bli vanskeligere å ta denne smitten ned som situasjonen er nå. Vi kan gjøre det, men det kan innebære mer inngripende tiltak

Han sier at de aller først vil forsøke å bruke en forsterket TISK (testing, isolasjon, smittesporing og karantene-strategi).

– Der det er mest smitte vil vi drive smittesporing i større grad, fange opp flere av dem som er i ringen rundt de enkelte, og på den måten å klare å isolere disse smitteklusterne selv om de sprer seg litt raskere.

Koronatesting fra bilen på teststasjonen på Bryn, mandag 22.februar 2021.

Koronatesting fra bilen på teststasjonen på Bryn i Oslo.

Foto: Berit Roald / NTB

Guldvog sier at hvis det ikke går må det iverksettes enda mer kraftfulle tiltak.

– Da er det å se på de tiltakene vi er kjent med allerede for å unngå mobilitet i samfunnet, og så håper vi at vi klarer å håndtere det uten at det går utover barn og unge

Guldvog sier at situasjonen er krevende.

– Men jeg tror at de neste par månedene må vi oppleve å ha kontroll på smitten, sånn at når vi kan begynne å lette mer, når flere er vaksinert, så gjør vi det ut fra et relativt lavt smitteutgangspunkt.

231 smittet i Oslo siste døgn

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet er bekymret.

Espen Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Foto: Tom Arne Søyland / NRK

– Vi står i en veldig vanskelig situasjon med stadig større spredning av mer smittsomme virusvarianter og flere utbrudd som kommunene sliter med å slå raskt ned, sier Nakstad.

I Oslo er det registrert 231 nye koronasmittede det siste døgnet, viser ferske tall fra Oslo kommune. Det er 80 flere enn dagen før, og det høyeste smittetallet siden 19. november

Nakstad er spesielt bekymret for smittesituasjonen i Oslo og Agder, blant annet på grunn av mye skjult smitte i samfunnet.

I Agder og Oslo er det tegn til at smitten sprer seg i flere ledd før den stanses og en del av smitten kan ikke spores tilbake til en kilde. Det betyr at mørketallene også vil øke etter hvert og bidra til nye lokale utbrudd. På den måten får man en selvforsterkende negativ utvikling som presser smittetallene videre oppover fra uke til uke, sier Nakstad videre.

Ifølge Nakstad er Helsedirektoratet i tett dialog med Oslo kommune for å møte utfordringene, og hindre at vi går inn i en tredje smittebølge

Mørketall

– Oslo har de strengeste tiltakene i landet, det har vi hatt lenge og det vil vi fortsette med. Derfor har vi hatt god kontroll over smittesituasjonen, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (A).

Byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse om koronasituasjonen i hovedstaden torsdag ettermiddag.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (A)

Foto: Anders Fehn

Han mener det er og h ar vært mørketall rundt koronasmitte i Oslo.

– Byrådet har derfor satt i gang en testoffensiv der vi utnytter den gode testkapasiteten vi har i Oslo enda mer.

Han sier det er gledelig å se at så mange har testet seg i forbindelse med vinterferien, og at det man i Oslo nå klarer å fange opp enda mer smitte.

– Dermed får vi også mulighet til å spore mer av smitten, isolere og sette flere i karantene. Det gir oss et sterkt grunnlag for å dempe smittepresset.

Johansen sier det skal være lav terskel for å teste seg, og oppfordrer alle som kommer fra vinterferie utenfor Oslo til å ta en test når de kommer tilbake.

Barn og unge

– Det er ingen tvil om at import av de muterte variantene av viruset har gitt økt smittespredning i befolkningen. Det ser vi av resultatene gjennom stigende smittetall. Derfor ligger byrådets linje med strenge tiltak over tid fast.

Johansen sier at han er glad for at det har vært en gradvis og kontrollert gjenåpning for barn og unge i Oslo.

– Det er helt nødvendig å dempe belastningen for byens barn og unge. Sikre at de har et best mulig tilbud om barnehage, skole, idrett og fritidsaktiviteter i denne vanskelige tiden.

Fordeling av vaksiner

Byrådslederen sier at de så langt har sett at de som har fått vaksinen har blitt godt beskyttet.

– Gode vaksineresultater i kombinasjon med vedvarende strenge tiltak, bør tilsi at regjeringen nå i større grad prioriterer Oslo når de fremover skal fordele vaksiner, sier Raymond Johansen.

Pfizer vaksine

Vaksinene har god effekt

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det gjøres fortløpende vurderinger om hvor det er hensiktsmessig å gi vaksine. FHI har ansvaret for å gjøre de vurderingene løpende. Men jeg vet at de gir nye råd til regjeringen i disse dagene, sier Bjørn Guldvog.

Han sier at hovedproblemet er at man ikke har garanti for at det ikke kommer nye, større utbrudd også andre steder i landet.

– Og hvordan vil man da se på det at vi har lavere beredskap der enn man ellers ville hatt, fordi man har flyttet en stor del av vaksinene til det området hvor det akkurat nå er mest smitte?

70.000 smittetilfeller

Ved midnatt natt til fredag var det til sammen registrert 70.040 koronatilfeller i Norge siden pandemien startet.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2.216 nye smittetilfeller i Norge.

92 koronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før. Til sammen har 620 personer dødd med koronaviruset i Norge siden mars.

AKTUELT NÅ