Hopp til innhold

Får 10.000 kroner ekstra for å reise frivillig

UDI vil gi de 500 første asylsøkerne som melder seg frivillig til å reise ut av landet 10.000 kroner ekstra. Målet er å få fortgang i returene. Ordningen gjelder fra og med i dag.

Sylvi Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug håper mer penger frister flere til å reise ut av landet.

Foto: Montgomery, Henrik / NTB scanpix

Fra i dag og seks uker fremover vil de 500 første asylsøkere som søker om assistert hjemreise få mer penger når de forlater landet.

Vi skal stimulere flere til å reise tilbake frivillig gjennom å betale de litt mer penger, som de får med seg når de reiser ut. Det vil spare oss for mye penger, for det er kostbart å ha folk i mottak, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Statsråden sier at hun håper at prosjektet som igangsettes av Utlendingsdirektoratet (UDI) blir vellykket, slik at det eventuelt kan utvides i omfang.

– Norge vil spare penger

En av årsakene til at UDI øker pengestøtten til dem som returnerer frivillig er at det sitter langt flere enn normalt rundt omkring på landets mottak.

– Det er også mange som ikke har krav på beskyttelse og som etter alle solemerker kommer til å få avslag. Da er det bedre for oss å stimulere til å reise tilbake, gjennom å bruke litt mer penger på det. Totalt sett vil Norge spare på dette, sier Listhaug.

Christine Wilberg, avdelingsdirektør i UDI

- Dette er en god løsning både for de som søker og for Norge, sier Christine Wilberg, avdelingsdirektør i UDI.

Foto: Nora Lie

For at man skal få ekstra reisepenger ved å reise frivillig er det et krav om at man har søkt seg til Norge som førsteland, og at man har kommet til landet før 1. april i år.

– Får med seg 30.000 på vei ut av Norge

– De kan ikke ha oversittet utreisefristen. Hvis de søker om assistert retur og er blant de 500, så vil de få mer seg 10.000 kroner ekstra på veien. De vil få 30.000 kroner i stedet for 20.000 kroner, sier avdelingsdirektør Camilla Wilberg i UDI.

Hva er det dere ønsker å oppnå med dette?

– Vi ønsker at de som har kommet til Norge med urealistiske forventninger i forhold til å få opphold her kan komme hjem så raskt som mulig og starte på etableringen av livet der. Jo raskere man gjør det, jo enklere er det å reetablere seg i hjemlandet, sier Wilberg.

Ordningen vil bli markedsført via skjermer og plakater rundt omkring i 31 kommuner landet rundt.

– Flere burde vært omfattet

Generalsekretær Ann Magritt Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) synes tiltaket er bra, men er kritisk til at de som har oversittet utreisefristen ikke omfattes.

– Det begrenser veldig antallet på de som kan ha glede av dette, sier hun.

Austenå sier at i internasjonal sammenheng går Norge for å være ett av de landene som har et bra nivå på returstøtte.

AKTUELT NÅ