Hopp til innhold

50 milliarder til eksportbedrifter

Regjeringen øker garantirammen til norske eksportbedrifter med 50 milliarder kroner til 110 milliarder kroner.

Skipsverftet Ulstein

Verftindustrien er blant eksportbedriftene som trolig vil nyte godt av den nye krisepakken. Bildet er fra Ulstein verft.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

Det kom fram på en pressekonferansen med statsminister Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i dag.

Også de små og mellomstore får

- Det betyr at vi fordobler rammene til Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK). Vi øker også rammene i Innovasjon Norge og adgangen for byggelån for skip med milliardbeløp, sa Stoltenberg.

Byggelånsadgangen utvides med 6-8 milliarder kroner.

- Dette er nødvendig for å sikre norske arbeidsplasser. Nå får store norske eksportbedrifter de lån og garantier de trenger for å eksportere, sier Stoltenberg.

I tillegg vil regjeringen nå foreslå å øke Innovasjon Norges låneramme med 1 milliard, til totalt 2,5 milliarder kroner. Statsministeren sa at dette vil føre til at små og mellomstore bedrifter får tilgang til kapital.

- Dette vil ha mye å si for små og mellomstore prosjekter landet over innenfor industri, turisme, landbruk og fiske, saier Brustad.

Kan iverksettes umiddelbart

Jens Stoltenberg og Sylvia Brustad

Jens Stoltenberg og Sylvia Brustad på vei inn til pressekonferansen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Bakgrunnen er finanskrisen. Den rammer mange norske bedrifter på flere måter, blant annet at markedene svekkes slik at det blir vanskeligere å selge til utlandet, sier han.

Forslagene vil bli fremmet for Stortinget fredag 28. november og vil bli behandlet før jul. Utvidelsen av rammene vil da gjelde for både 2008 og 2009.

- Dette vil kunne iverksettes med nokså umiddelbar virkning, sier Brustad.

Brustad skulle opprinnelig være med kronprins Haakon til Tyrkia, men valgte å bli igjen i landet for å styre arbeidet med å sy sammen en krisepakke for norske eksportbedrifter.

Les: Pressemeldingen fra Statsministerens kontor

Lyspunkt

AKTUELT NÅ