Hopp til innhold

Regjeringen gir 50 millioner til brystrekonstruksjon

Regjeringen gir 50 millioner kroner til rekonstruksjon av nye bryst til brystkreftopererte. I løpet av 2012 skal en tredjedel av kvinnene på venteliste få nye bryst.

Video 1163e201-fdcb-4188-837a-9b082e47e409.jpg

Nett-TV: Kampen for å få vekket myndighetene til å ta kreftopererte kvinner på alvor har vært hard for mange.

– Vil du se det? Du kan få se om du vil, altså?

Solveig Dingtorp ligger i en sykehusseng på Rikshospitalet.

61-åringen har nettopp spurt helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om hun har lyst til å se hennes venstre bryst.

Helseministeren nikker svakt på hodet.

Solveig begynner å kneppe opp den lyseblå sykehuskjortelen, løfter unna bandasjelappen og viser stolt frem sitt rekonstruerte bryst.

– Det er bra ut, ikke sant, spør Solveig med et smil.

– Ja, det var fint. Veldig fint, sier Strøm-Erichsen.

Solveig Dingtorp vant over brystkreften, men måtte ofre sitt venstre bryst i kampen.

Solveig Dingtorp

Solveig Dingtorp er strålende fornøyd med sitt nye bryst.

Foto: NRK

– Når jeg så meg selv i speilet, så var det en følelse av noe som manglet, sier Solveig.

I over to år levde hun med følelsen av mangel. En uke siden fikk hun endelig brystkreftrekonstruksjonen som hun hadde ventet på.

– Det er fantastisk å føle seg hel igjen. Jeg har ikke engang drømt om at det ville føles så godt. Dette unner jeg alle mine medsøstre, sier Solveig.

– De skal få det. En dag skal de få det, lover en selvsikker helse- og omsorgsminister.

– 1 av 3 skal få nytt bryst i løpet av året

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har de siste månedene vært under sterkt press for å øke kapasiteten på brystrekonstruksjon etter kreftbehandling.

Mandag kunne en strålende fornøyd Strøm-Erichsen fortelle NRK at regjeringen skal bevilge 50 millioner kroner til brystrekonstruksjon i årets reviderte nasjonalbudsjett.

– Vi begynner dugnaden nå. Målet er at en tredjedel av kvinnene som står på venteliste, skal få utført rekonstruksjon i løpet av 2012, sier Strøm-Erichsen til NRK.

Fortsatt 1400 på venteliste

Solveig Dingtorp er en av de heldige. Rundt 1400 kvinner venter fortsatt på brystrekonstruksjon, og noen har ventet så lenge som åtte år.

– Det har ikke vært positivt for oss at vi ikke greier å imøtekomme våre pasienters behov, sier Kim Alexander Tønseth, avdelingssjef for plastikkirurgi ved Rikshospitalet.

– Vi er veldige fornøyde med at det nå kommer friske midler inn, slik at vi kan gi et bedre tilbud og slippe at pasientene må vente så lenge i kø, sier Tønseth til NRK.

Både Strøm-Erichsen og Tønseth mener det er viktig å prioritere slik at kvinner får brystrekonstruksjon samtidig som de blir kreftoperert.

– Vårt mål er å utføre brystrekonstruksjon samtidig med kreftoperasjonen i flest mulig tilfeller. Da slipper vi å gjøre flere inngrep og får dermed automatisk kuttet ned på ventelista, sier Tønseth.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Overlege Kim Alexander Tønseth og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Avdelingssjef for plastikk-kirurgi Kim Alexander Tønseth mottar nyheten fra helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen med et smil.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Skal ta hensyn til de som har ventet lengst

Solveig Dingtorp har brukt en uke på å komme seg etter en vellykket operasjon og gjør seg klar til å dra hjem fra sykehuset.

– Det er mange av mine medsøstre som fortsatt venter og håper på å få den samme behandlingen. Jeg håper derfor at hun [helseministeren] holder det hun lover, sier Solveig til NRK.no

– En tredjedel av pasientene på venteliste, skal få behandling. Hvordan vurderer sykehuset hvem som skal få brystrekonstruksjon først?

– Vi gjør en helsemessig vurdering for å kartlegge hvem som får behandling, Bjørn Erikstein, administrerende direktør for Oslo universitetssykehus til NRK.no.

– Det er klart at vi skal forsøk å ta hensyn til de som har stått lengst i kø. Vi skal stokke dette på en god måte, sier Erikstein.

AKTUELT NÅ