50 bilførere anmeldt for manglende barnesikring

Statens vegvesen er skuffet etter at en omfattende bilbeltekontroll i helgen førte til at 50 bilførere ble anmeldt for å ikke sikre barna sine godt nok.

Storstilt belteaksjon

STORKONTROLL: Over 70.000 biler ble sjekket under helgens storkontroll.

Foto: Statens Vegvesen

Det viser de ferske tallene fra Statens Vegvesen, som offentliggjøres i dag.

– At 50 førere ikke sikrer sine barn og unge er alvorlig. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept selv i lave hastigheter, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens Vegvesen.

Fire av ti drepte brukte ikke belte

Etaten har muligheten til å anmelde førere som har usikrede barn mellom 0 og 14 år i bilen. Det er påbudt å sikre barn i bil, foruten vanlig beltebruk som for voksne gjelder flere bestemmelser spesielt for de små.

Barn som er under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Barn mellom 135 og 150 cm og under 36 kilo skal bruke godkjent utstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.

En dyster bildrapsstatistikk viser hvor ille det kan gå dersom disse enkle grepene ikke tas.

– Våre analyser viser at om lag 40 prosent av alle drepte i bilulykker ikke brukte bilbelter. Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken, sier Ranes.

Etter å ha kontrollert nesten 70.000 biler i de siste dagers omfattende sjekk, er 1.317 personer ble ilagt gebyr for manglende bruk av bilbelte.

SISTE NYTT

Siste meldinger