50 år med nyheter på fjernsyn

Gjennom 50 år har NRK levert nyheter fra inn- og utland til norske tv-skjermer. Tv-seerne har dermed fått både små og store øyeblikk hjem i stua.

Video NRK Nyheter gjennom 50 år - reportasje i Dagsrevyen

VIDEO: Dagsrevyen går gjennom 50 år med fjernsynsnyheter sammen med redigerer Kjell Andersen som har vært med fra starten.

Ikke lenge etter at kongen hadde offisielt åpnet NRKs fjernsynssendinger var det flere store hendelser som nå kunne vises til alle med en tv i stua – både i lyd og levende bilder.

1962: Kings Bay-ulykken
1963: John F. Kennedy blir skutt og drept
1969: Månelandingen

Les: Månelandingen - århundrets tv-sending

Mange år ble det laget egne nyhetskavalkader på slutten av året, noe som etterhvert er blitt en tradisjon.

Vi har hentet fram noen av kavalkadene fra NRKs fjernsynsarkiv for å gi et innblikk i hvordan nyhetene har blitt presentert opp gjennom tida.

1969

Video Året 1969 - Innenrikskavalkade

Nyhetskavalkade for året 1969 - Norge

Året for månelandingen 1969 ga norske tv-seere nyheter om romfart knyttet til både Norge og verden.

I kavalkaden over nyheter fra Norge (over) møter tv-seerneastronautene Armstrong, Aldrin og Collins som besøkte landet.

Ellers kan nyhetssendingene fra Norge dette året fortelle om alt fra diverse ulykker, byggingen av Thor Heyerdahls flåte Ra, store snømengder til Sonja Henies død.

Ute i verden insettes Richard Nixon som statsminister dette året. Det er protester mot Vietnam-krigen, Erik Bye leverer rapporter fra Biafra og den legendariske Woodstock-festivalen arrangeres (video under).

I tillegg er det så klart nyheter fra romkappløpet, og NRK kan melde om uro i Nord-Irland, testing av flytypen Concorde og studenturo.

Video Året 1969 - Utenrikskavalkade

Nyhetskavalkade for året 1969 - verden

1970-årene

På 1970-tallet var Watergate-skandalen en av de virkelig store sakene for journalister verden rundt. En sak om innbrudd i hovedkvarteret til det demokratiske partiet i USA som ble avslørt av amerikanske journalister, og som endte med den republikanske presidenten Richard Nixons avgang.

Her hjemme var det folkeavstemning om EF. Etter politiske kampanjer sa folket et klart nei til EF.

Les: EF-natta ble historisk

Ellers kan NRK melde at en person ble såret av skudd under 1. mai-demonstrasjoner i Oslo, at supertankere lå i opplag og at lappede klær er mote.

Video 1979 - Det siste av 70-årene (Nyhetskavalkade)

1979 - Det siste av 70-årene, nyhetskavalkade

1991 – konfliktåret

1991 var året da Kong Olav døde, men også et år med mange store hendelser ute i verden. I NRKs kavalkade over nyhetshendelser ute i verden (under) fra det turbulente året får vi innblikk i et svært begivenhetsrikt år der de store hendelsene kom tett.

Blant annet gikk Sovjetunionen i oppløsning etter kupp og kaos.

Andre store hendelser fra verden dette året var Golfkrigen mellom USA og Irak etter at sistnevnte invaderte nabolandet Kuwait, og uro på Balkan med splittelse og hat i Jugoslavia som etter hvert gikk i oppløsning.

Video Konfliktåret 1991 - Utenrikskavalkade

Konfliktåret 1991 - nyhetskavalkade fra verden

2001 – angrepene mot tvillingtårnene

Året 2001 vil nok gå inn i tv-historien som et helt spesielt år. Terrorangrepet på World Trade Center påvirket nyhetene hele resten av året etter den 11. september.

Helt spesielt var det faktum at flere tv-stasjoner faktisk direktesendte øyeblikket da det et passasjerfly dundret inn i det andre tårnet.

Etter angrepet gikk USA til angrep på Afghanistan med støtte fra en allianse av andre nasjoner, og krigen mot terror var i gang.

Her hjemme var det stortingsvalg, og Høyre kom ut som valgvinner.

Arbeiderpartiet tapte mange stemmer og gjorde sitt dårligste valg på 77 år. Det endte med en høyre-sentrumsregjering.

Andre store saker dette året var kronprinsbryllupet og rettsaken i den svært mye omtalte Orderud-saken.

Video Nyhetsåret 2001

Nyhetskavalkade for året 2001

2009

Det siste året før NRKs fjernsynssendinger gikk inn i sitt 50. år begynte nyhetssendingene med dramatiske bilder både ute fra verden og i Norge.

Krigen i Gaza ga oss dramatiske bilder av skadde og drepte, og nordmenn reagerte med å gå i tog. Demonstrasjonene i Oslo ga også dramatiske bilder ettersom ungdommer skapte opptøyer, kastet stein og tente på løse gjenstander i direkte kamper med politiet.

Senere i den første måneden av 2009 ble Barack Obama innsatt som USAs første afroamerikanske president, og senere samme år skulle han bli tildelt Nobels fredspris og komme til Oslo for å ta den imot.

En annen som også tar turen fra verden til Norge dette året er svineinfluensaen. En sykdom mange fryktet skulle sette hele Norge på pause, men som ble langt fra så alvorlig som både myndigheter og andre trodde.

En gladsak som på et vis gikk fra Norge og ut i verden var Alexander Rybak. Den unge felespillende og syngende artisten vant Melodi grand prix for Norge i Moskva.

Fra underholdningsverdenen var også dødsfallet til «kongen av pop» Michael Jackson en av de virkelig store sakene dette nyhetsåret.

Video Nyhetsåret 2009

Nyhetskavalkade for året 2009

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger