45 prosent økning i smittetilfeller

Den registrerte smitten har økt med 45 prosent den siste uken, men det er fortsatt få innleggelser, melder FHI.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Antall meldte tilfeller økte i uke 29 og 30, etter seks uker med en stabil trend, melder FHI i den siste ukerapporten.

90 prosent er smittet med Delta-varianten i uke 30.

«Selv om det nå er kommet en økning i antall tilfeller, og Delta-varianten dominerer i landet, regner vi det som lite sannsynlig at epidemien blir så stor som tidligere bølger, og at sykehusenes kapasitet trues,» skriver FHI.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

TROR IKKE PÅ NYE TILTAK: Assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen under en pressekonferanse om koronasituasjonen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Vi er på vakt, men er ikke veldig bekymret, sier assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen til NRK.

– Lite sannsynlig med nye tiltak

Hun sier de er opptatt av konsekvensene av smitte. Altså hvorvidt det fører til alvorlig sykdom.

– Kan det bli behov for nye tiltak?

– Jeg tror det er lite sannsynlig at vi kommer til å innføre nye tiltak i nær fremtid. Men vi må hele tiden vurdere forholdsmessigheten av tiltakene, sier Knudsen.

FHI påpeker at antall sykehusinnleggelser må følges nøye. Det er naturlig at en eventuell økning i antall innleggelser vil ligge etter økningen i antall registrerte smittede.

«Epidemien må overvåkes nøye de kommende månedene, og tiltak balanseres mot sykdomsbyrden, særlig sykehusinnleggelser, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjonsprogrammets framgang.»

– Er det bare alvorlig sykdom man ser på? Kan ikke smitte i seg selv være negativt, blant annet med tanke på senvirkninger?

– Vi vet for lite om senvirkninger. Det jobber vi med for å få mer kunnskap om. Og vi vil selvsagt legge også det til grunn. Men foreløpig er indikasjonen lite alvorlig sykdom blant de yngste gruppene, sier Knudsen.

Utsatte trinn 4

Onsdag for en uke siden ble fjerde trinn i gjenåpningsplanen utsatt for andre gang.

Det kom likevel noen endringer fra 2. august.

En ny vurdering skal tas i løpet av august.

– Jeg tror at vi åpner fullstendig i høst, men vi ønsker at litt flere skal være vaksinert, sa statsminister Erna Solberg til NRK.

Knudsen i FHI sier de jobber med innspill i forbindelse med gjenåpningen.

Få innleggelser og lave dødstall

Det har vært lave dødstall de siste 13 ukene, rapporterer FHI. Det var fire dødsfall med dødsdato i uke 30, etter 0 i uke 29.

«Forekomsten av nye innleggelser i sykehus og intensivavdeling er fortsatt lav. Siden uke 25 har det vært rapportert om mellom 17–20 nye innleggelser i sykehus med covid-19 som hovedårsak, og 5 eller færre nye innleggelser i intensivavdeling per uke,» står det i rapporten.

Her ser du oversikt over nye innleggelser med koronaviruset som årsak:

Flere reisende

FHI skriver at flere reiste inn til Norge i uke 30 sammenlignet med uken før.

«Det var for uke 30 registrert 121.015 reisende i innreiseregisteret, dette er en økning fra uke 29 hvor 106.786 reisende ble registrert. 76 prosent hadde unntak fra karantene,» står det i rapporten.

90 prosent av de reisende var registrert med unntak grunnet innreise fra grønne land og områder.

Det er en økning i antall tilfeller i alle aldersgrupper. Flest meldte tilfeller i forhold til befolkningstallet i uke 30 ble observert i aldersgruppene 20–39 år (78 per 100.000) og 13–19 år (74 per 100.000).

Flest smittede i Møre og Romsdal

Møre og Romsdal (116 per 100 000) har flest meldte tilfeller per 100.000 innbyggere for uke 29 og 30 samlet, etter å ha hatt færrest for uke 28 og 29. Etter følger Vestland (111), Oslo (78) og Troms og Finnmark (78).

I Bergen er det koronasmitte på ni sykehjem (tre beboere, ti ansatte).

Gun Peggy Strømstad Knudsen i FHI sier vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom.

– Det er forventet at vi får noe smitte blant dem som er vaksinert. Vaksinene gir ikke 100 prosent beskyttelse, men de har veldig god beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier hun.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 25.09.2021
4 361
Smittede siste 7 dager
96
Innlagte
850
Døde
4 123 472
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger