NRK Meny
Normal

400.000 nordmenn er digitale analfabeter

Nettbruk er blitt en forutsetning for å delta i samfunnet. Men fortsatt er over 400 000 nordmenn over 55 år aldri på nettet.

– Disse menneskene, som i hovedsak er eldre, blir diskriminert, også av det offentlige, sier styreleder Ingeborg Moræus Hanssen i Seniornett til Dagsavisen.

Disse 400.000 har ikke mulighet til å delta i samfunnet på lik linje med dem som bruker internett, mener hun.

Mange sjeldne brukere

Seniornett baserer seg på tall fra Statistisk sentralbyrå, og fra Danmark og Sverige. Tallene viser at ved siden av disse 400 000, er det anslagsvis 200 000 over 80 år som knapt bruker internett. Disse har vært inne på nettet en gang de siste tre månedene, men bruker ikke internett aktivt. Dette er et anslag basert på tall for dansker og svensker over 80 år.

Dermed er det trolig 600 000 nordmenn som aldri eller sjelden bruker internett.

Det offentliges ansvar

Styreleder Ingeborg Moræus Hanssen mener det er et offentlig problem, når staten forventer at alle skal bruke internett, men samtidig ser bort fra at nærmere 600 000 ikke gjør det.

– Det er en offentlig oppgave å få dem på nett. Man kan ikke vente på at de skal dø, sier hun. Det forutsettes at man har kontakt med det offentlige på nettet. Enten det er skatteetaten, Nav, banken, legen eller andre offentlige etater, sier Hanssen.

– Regjeringen opptatt av problemet

– Regjeringen er opptatt av å redusere de digitale skillene i samfunnet, sier statssekretær Paul Chaffey i Kommunaldepartementet til avisen. I stortingsmeldingen "Digital agenda" er det i løpet av en femårsperiode en målsetting å halvere antallet som ikke er på internett, sier Chaffey.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger