Hopp til innhold

40 år i hemmelighet

Aase levde 40 år som Claus. I kveld forteller hun sin historie.

Claus Aase Schibsted Knudsen
Foto: NRK / NRK

Professor og forsker ved Høgskolen i Lillehammer Claus Schibsted Knudsen skrev nylig brev til alle sine kolleger, der han opplyste om hvem han egentlig er: Aase Knudsen.

– Reaksjonene var mange, noen gratulerte, andre sa jeg var modig, men jeg kjente verken at jeg var modig eller at jeg hadde noen grunn til å bli gratulert. Jeg kjente at jeg var ærlig overfor meg selv etter alle disse årene og erkjente at jeg er en kvinne, forteller Aase Knudsen i «Viggo på Lørdag».

Levde et dobbeltliv i 40 år

Aase Knudsen ble født med Harry Benjamin-syndromet (transkjønnet). Biologisk hadde han en kropp som en gutt, men han følte seg som en jente allerede som femåring.

– Jeg tenkte at når jeg kommer i puberteten får jeg sikkert bryster, da ser alle at jeg er en jente. I stedet fikk jeg alt det jeg ikke ville ha.

Hun våget ikke å fortelle om sin kjønnsidentitet til noen og holdt på sin hemmelighet i over 40 år i frykt for å bli mobbet. I løpet av den tiden lærte hun seg å leve som mann, ektemann og far til tre barn. I 1996 taklet hun ikke dobbeltlivet lengre.

Fikk medisinsk hjelp

– Gjennom foreningen for transpersoner i Norden og Stensveen Ressurssenter på Kapp på Toten, fikk jeg gradvis hjelp til å komme ut av skapet, sier Aase Knudsen.

Da kona fikk vite sannheten, startet de en ny vandring sammen. Claus Aase fikk utredning, diagnose og kjønnskonvertering ved Rikshospitalet i Oslo.

Hos Viggo på lørdag forteller hun en gripende historie om det å kjenne seg som kvinne i en mannskropp; om en daglig kamp på liv og død.

Se hele intervjuet på NRK 1, lørdag kl 22.45.

AKTUELT NÅ