Hopp til innhold

4 av 10 misliker kollegaene

En ny arbeidslivsundersøkelse viser at nesten halvparten av oss jobber med folk vi misliker. Det er ikke nødvendigvis negativt, mener forsker.

Illustrasjonsfoto av kvinne under et møte på arbeidsplassen.

IRRITERENDE KOLLEGAER: Andelen som sier de misliker kollegaer er aller høyest hos unge som ennå ikke har startet en familie, viser undersøkelsen.

Foto: Illustrasjonsfoto, Colourbox

Konsulent

Konsulent Ingrid Bygland er overrasket over hvor mange som misliker kollegaene sine.

Foto: Vegard Evjen Valestrand

Undersøkelsen er gjort på oppdrag for konsulentfirmaet Dale Carnegie. Over 500 arbeidstagere ble spurt om de misliker en eller flere av kollegaene. 41 prosent svarer ja på spørsmålet.

– Det er en overraskende høy andel. På spørsmål om hvordan de har løst situasjonen, svarer 18 prosent at de har sluttet i jobben eller byttet avdeling, sier Ingrid Bygland i konsulentfirmaet.

Nederst i saken kan du se hvem som oftest misliker kollegaene sine.

– Sunt med krangling

Men det er ikke nødvendigvis så ille med krangling. Arbeidslivsforsker ved Høyskolen i Oslo og Akershus Asbjørn Grimsmo understreker at man ikke er på jobben for å få venner.

Arbeidslivforsker

Arbeidslivsforsker Asbjørn Grimsmo sier krangling ikke alltid er negativt.

Foto: Vegard Evjen Valestrand

– Krangling kan skape både spenning, interesse og motivasjon. Om man irriterer seg over kollegaer, bør man heller prøve å snu det til en utfordring.

Forskeren skiller mellom å håndtere en konflikt, og å løse den. Han advarer mot sistnevnte.

– Da er det jo ingen spenning igjen i arbeidsmiljøet, ingen overraskelser. Derfor bør man heller håndtere konflikter. Da prøver man å utnytte spenningene som finnes til å utvikle arbeidsmiljøet i en positiv retning.

Grafikk arbeidsundersøkelse

KJØNNSFORSKJELL: Det er flere kvinner enn menn som misliker en eller flere kollegaer, viser undersøkelsen.

Unge misliker oftest

Deltagerne i undersøkelsen er delt opp i kategorier som kjønn, alder, bosted og livssyklus. Andelen som sier de misliker kollegaer er aller høyest hos unge som ennå ikke har startet en familie.

De som er mest positive til folk på jobben, er de som bor på tettsteder med under 5000 innbyggere. Der svarer kun 23 prosent at de misliker kollegaene.

Grafikk arbeidsundersøkelse

TRIVELIGERE PÅ LANDET: Problemer med kollegaen er vanligst i bymiljøer, viser undersøkelsen.

AKTUELT NÅ