Det var Statens Vegvesen som forrige uke kontrollerte 16.300 passasjerer. 22 prosent av dem lot beltet ligge.
REDDER LIV: Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens Vegvesen minner om at beltebruk i buss er like viktig som i bil.
Foto: Statens Vegvesen– Det kan være at mange ikke vet at det faktisk er påbudt. De ser på bussen som en frisone, sier Ingrid Heggebø Lutnæs, avdelingsdirektør for seksjon for trafikantadferd i Statens Vegvesen.
Hun minner om at beltet redder liv - også i buss.
Håper på bevisste passasjerer
I 2015 var andelen som ikke brukte beltet noe høyere, nærmere bestemt 25 prosent. Statens Vegvesen håper med kontrollene å gjøre passasjerer bevisste på farene ved manglende beltebruk.
– I bussen er det viktig for deg selv, men også for medpassasjerene. Du vil være den første som blir kastet rundt i bussen dersom du ikke bruker belte, advarer Lutnæs.
En gjennomgang Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) har gjort av beltebruk i bussulykker fra 2005 til 2013, har vist at de fleste som mistet livet, eller ble hardt skadd, ikke hadde brukt belte.
– Gammel vane
Loven er klar: Dersom det er montert belte i buss skal du bruke det. I såkalte bybusser er det imidlertid ikke alltid belter tilgjengelig.
Trygg Trafikk tror det er gammel vane som gjøre at passasjerer ikke spenner på seg et belte, selv om det ligger klart i setet. Et gebyr kan hjelpe på å endre dette, mener de.
VANE: – Det tar lang tid å endre folks vaner, tror Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.
Foto: Trygg Trafikk– Av og til er gebyr det som skal til for å gjøre folk oppmerksomme på en problemstilling, men det viktigste er at vi minner hverandre på å bruke det, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.
Nå bruker over 90 prosent belte i bil.
– Vi håper at det blir sånn i busser også, over tid, sier Årøen.