350-kronersgrensa: Posten vil ha lavere gebyrer

Fra 2020 fjernes regelen som gir moms- og tollfritak på varer som kommer inn i landet. Posten jobber nå for å senke prisen på fortolling.

Posten bortkommen post

I dag koster det 158 kroner å la Posten betale toll for deg.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I dag er pakker til en verdi under 350 kroner fritatt fra moms og toll, men det blir det slutt på fra 2020.

Posten tar i dag betalt 158 kroner i gebyr for å fortolle pakken for deg. Det gebyret kommer til å bli lavere når den såkalte 350-kronersgrensa forsvinner, skal vi tro Posten.

Gebyret på 158 kroner går til dekke kostnadene til blant annet registrering, rapportering og den fysiske håndteringen av pakken. I dag må kunden bare betale dette gebyret om pakken har en verdi mellom 350 og 3000 kroner.

I 2017 ble betalt 88,5 millioner kroner for såkalt «forenklet fortolling».

John Eckhoff

John Eckhoff er pressesjef i Posten.

Foto: Birger Morken / Posten

Vil tjene penger på noe folk ønsker

– Vi har ikke noe ønske om å ta betalt for noe folk ikke vil ha, vi ønsker å tjene penger på det folk faktisk ønsker, sier pressesjef John Eckhoff i Posten.

Han sier at Posten nå jobber for å finne en enklere måte å fortolle pakker.

Likevel er det en rekke oppgaver Posten, og andre selskaper som leverer pakker, er lovpålagt å gjøre. Derfor er det ikke realistisk å fjerne gebyret helt.

– Prisen for forenklet fortolling kommer ikke til å ligge på 158 kroner i 2020. Vi jobber med å finne en billigere løsning, men det er også avhengig av andre enn Posten, sier Eckhoff.

Må betale uansett

Siden det ble kjent at regjeringen ville fjerne 350-kronergrensa, har det blitt spekulert i om det er mulig å unngå å betale tollgebyr når du får noe fraktet inn i landet. Det er det ikke.

Du kan for eksempel fortolle varene privat, direkte til Tollvesenet, men distributøren vil fortsatt ta betalt for blant annet registrering, håndtering og rapportering.

Dermed vil du måtte ut med et gebyr, også om du velger å betale selve tollen direkte til Tollvesnet.

Posten ville vente på EU

I 2021 skal EU etter planen innføre en felles internasjonal løsning, hvor det blir mulig å betale merverdiavgift (moms) direkte i nettbutikkene.

Posten tror denne nettbaserte løsningen gjør oppgavene med fortolling lettere, og at det hadde vært lurt å vente med fjerningen av 350-kronersgrensa.

– Postens innspill var å vente til EUs felles løsning for innkreving av moms direkte i nettbutikken er på plass i 2021, men andre aktører ville ha vekk 350-kronersgrensa så fort som mulig, sier Eckhoff.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger