Risikerer tusenvis i storstreik fra søndag

Om ikke NHO, YS og LO finner enighet kan 35.000 arbeidere over hele landet gå ut i streik fra søndag. Dette gjelder blant annet bussjåfører, samt ansatte i matvareindustri, logistikk og sjøtransport.

LO Streik

KAN BLI STORSTREIK: 35.000 arbeidere fra blant annet busselskaper, media, matvareindustri, logistikk og sjøtransport kan gå ut i streik fra søndag.

Foto: LO

Etter at forhandlingene mellom arbeidsgiverorganisasjonen NHO mot LO og YS brøt sammen 22. mars, har de to arbeidstakerorganisasjonene varslet såkallet plassoppsigelse, altså streik, for sine medlemmer.

LO har i dag krevd mekling i tariffoppgjøret mellom LO og NHO avsluttet. Hele 35.000 ansatte i privat sektor vil kunne gå ut i streik fra søndag 8. april, dersom partene ikke kommer til enighet.

De streikende vil være 28.900 arbeidstakere fra LO og seks tusen ansatte organisert i YS. Dette er blant annet ansatte i busselskaper, matvareindustri, media og ferjetransport.

I morgen tidlig starter meklingen mellom forbundene og NHO hos Riksmekleren. Partene har frist for å komme til enighet innen midnatt lørdag 7. april. Skjer ikke det, blir det streik fra arbeidstidens begynnelse søndag 8. april.

Pensjon, kjøpekraft og lønnsvekst

– Vi forhandler om viktige saker for våre medlemmer, og derfor forbereder vi oss også til streik dersom vi ikke skulle bli nødvendig. På bordet ligger våre krav om en mer rettferdig pensjon og bedret kjøpekraft, og også krav knyttet til reise, kost og losji for utsendte arbeidstakere, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Den tariffbaserte pensjonsordningen for ansatte i privat sektor – AFP og tjenestepensjon står sentralt i konflikten.

YS krever også reallønnsvekst for sine medlemmer, samt at arbeidsgiver skal dekke merutgifter til reise, kost og losji.

Busser i Oslo

BUSSTOPP: 1200 bussjåfører i Oslo og omegn, Stavanger og Sandnes kan tas ut i streik fra søndag. Illustrasjonsfoto.

Foto: Per Løchen / NTB scanpix

Rammer kollektivtrafikken

Fra YS vil hele 20 prosent av YS-medlemmene i NHO-området bli de første som tas ut i en eventuell streik. Dette er seks tusen medlemmer, tilknyttet YS-forbundene Delta, Negotia, Parat, SAFE og YTF.

Blant de streikende vil det være 1200 ansatte i busselskaper i Oslo og omegn, Stavanger og Sandnes. Det betyr at bussjåfører som er organisert i YS ikke kommer til å sette seg bak rattet søndag, men stå streikevakt.

– Hvordan vil dette ramme reisende som er avhengig av kollektivtrafikk på søndag og utover?

– Noen vil naturlig bli rammet av våre streikeuttak, men hvilke konsekvenser det får for reisende må busselskapene svare for, sier Vegard Einan, leder for YS Privat.

Også enkelte ferjestrekninger i Møre og Romsdal, Hordaland, Troms, Nordland og strekningen Horten-Moss og Oslo-Nesodden kan rammes.

Matvarehandel

VARELEVERING: På lengre sikt kan streiken gå utover utvalget i butikkene, mener Kristin Alsos i Fafo. Illustrasjonsfoto.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kan tømme butikkhyller

Forskningsleder ved Fafo, Kristin Alsos, tør ikke tippe hvor stor risikoen er for en streik. Følgene kan imidlertid bli store, med over 200.000 ansatte i en rekke bransjer potensielt tatt ut av arbeid hvis streiken trappes opp. Det blir i tilfelle den første storstreiken i privat sektor på 18 år. Hun mener uttaket vitner om at forbundene vil unngå å ramme for hardt.

– Det er for eksempel i første omgang ikke tatt ut noen innen produksjon av olje og gass off shore, noe som potensielt kan ramme økonomien kraftig, sier hun til NTB.

På kort sikt vil ikke en slik streik få store konsekvenser, men på lengre sikt kan det ramme bedriftenes økonomi i stor grad og for eksempel gå ut over leveranser til dagligvarehandel.

– Det er tatt ut noe innen langtransport. På lengre sikt vil det merkes på leveranser til butikkene at så mange er tatt ut i matvareindustrien. Streik innen renhold vil også på sikt kunne ramme andre bransjer indirekte, sier Alsos til NTB.

Håper på enighet

Einan håper og tror folk har forståelse for at det av og til blir streik.

– Jeg tror folk har forståelse for at det er viktig å kjempe for gode ordninger for fremtiden. Men vi skal gjøre vårt for å unngå storstreik, selv om det ikke er noen grunn til å legge skjul på at vi står overfor noen utfordringer når vi nå skal løse kompliserte spørsmål, sier han

Også Gabrielsen i LO legger til at de alltid har som utgangspunkt å komme til enighet under en mekling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger