Hopp til innhold

280 ansatte ved Ullevål sykehus er satt i karantene

Nesten 300 ansatte ved Ullevål sykehus er satt i korona-karantene, 130 av de jobber ved øyeavdelingen. Av de 33 som er smittet av koronaviruset i Norge, er seks ansatte ved avdelingen.

Bjørn Atle Bjørnbeth (t.v.), adm dir ved OUS og Hilde Myhren, medisinsk direktør ved OUS under en pressekonferanse på Ullevål sykehus i forbindelse med koronaviruset.

Bjørn Atle Bjørnbeth (t.v.), administrerende direktør og Hilde Myhren, medisinsk direktør ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Folkehelseinstituttet oppdaterte i kveld antall smittede av koronaviruset i Norge til 33 personer, alle har kobling til utlandet.

– Det er per i dag ingen som er alvorlig syke. Alle har lettere symptomer som ikke krever sykehusbehandling, sa avdelingsleder ved Folkehelseinstituttet, Line Vold.

Det er lokalt helsevesen som følger opp de smittede, som er satt i isolasjon hjemme. I tillegg er nære personer av de smittede satt i karantene.

– Vi har ganske god kontroll på de tilfellene vi har oppdaget. Men vi forventet å få smitte som vi ikke kan spore ut av landet om kort tid. Vi kan ikke utelukke at vi har smittespredning i landet vi ikke har oppdaget, ifølge Vold.

Folkehelseinstituttet fraråder nå nordmenn å reise til Iran, Sør-Korea, regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte i Nord-Italia, samt Hubei-provinsen i Kina.

Tre av de nye tilfellene er i Bergen. Vestland fylke har flest smittede, med totalt ti personer i Bergen og to personer i nabokommunen Øygarden.

280 ansatte ved Ullevål i karantene

Seks av de smittede er ansatte ved Ullevål sykehus.

– Alle ansatte som har testet positivt er ansatte ved øyeavdelingen ved sykehuset. Det står etter forholdene bra til med alle sammen, sa administrerende direktør ved sykehuset, Bjørn Atle Bjørnbeth, under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

130 av 311 ansatte ved øyeavdelingen på Ullevål er satt i korona-karantene. Til sammen er totalt 280 ansatte på sykehuset i karantene.

– Vi har testet omtrent 150 medarbeidere som alle har testet negativt. 115 av disse er ansatte ved øyeavdelingen, forklarte Bjørnbeth, og la til at de har et godt samarbeid med andre sykehus.

I tillegg er det 27 studenter som har fått utdanning på øyeavdelingen satt i karantene.

– Ganske mange er i karantene, skyldes hele denne situasjonen at den ene legen ikke ble testet?

– Det er vanskelig å ta stilling til. Den legen hadde ikke vært i en av de fire regionene som var underlagt et smitteregime.

Legen jobbet hele mandag uten symptomer og tirsdag med vage symptomer. De vage symptomene og at legen ikke hadde vært i de aktuelle regionene, førte til at det ikke ble gjort en test, ifølge Bjørnbeth.

– Det er vi selvsagt lei oss for nå. Men retningslinjene er fulgt i dette tilfellet. Historien forteller oss at vi ikke kan si om disse andre ble smittet på mandag da det uansett ikke var grunn til å teste.

Ikke kontroll på smittesituasjonen

Øyeavdelingen behandler 1700 pasienter per uke, alt fra barn til eldre. Alle som har vært innom sengeposten ved øyeavdelingen i uke 9 skal også i karantene, og vil bli oppringt av sykehuset.

Sykehuset er ikke sikre på om flere ansatte vil bli satt i karantene.

– Det dummeste man kan si her hvor jeg står, er at vi tror vi har kontroll på smittesituasjonen. Mest sannsynlig vil det øke noe, men ikke så bratt som vi har sett den siste tiden.

– Så dere har ikke kontroll på smitten?

– Det er det ingen som har, svarte Bjørnbeth.

Blindeforbundet har uttalt at de frykter folk kan miste synet på grunn av manglende behandling.

– Vi kan forsikre befolkningen om at det kommer ikke til å skje. Vi håndterer fremdeles øyeblikkelig hjelp, samt de prosedyrene som er nødvendig for at nettopp det skal forhindres, svarte Bjørnbeth på kritikken.

– Driften ved sykehusets alle andre avdelinger går som normalt. Det er ikke sånn at vi har redusert driften noen andre steder, dette gjelder øyeavdelingen.

Venter lokal spredning

– Vi går inn i en ny fase av koronautbruddet. Vi må forvente en større risiko for lokal spredning enkelte steder i befolkningen. Derfor trenger vi et tett samarbeid med befolkningen om hvordan vi skal arbeide videre med dette, sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Helsemyndighetene ser at det er stadig større muligheter for at de kan få «glipper» når det gjelder sporingen av smitteveiene.

– Vi må derfor være forberedt på at vi kan få smitte i befolkningen som vi ikke har full kontroll over fra første tidspunkt, sa Guldvog.

Tirsdag ble det kjent at to personer bosatt i Drammen kommune har testet positivt på koronavirusprøver.

De to ble isolerte hjemme etter å ha kommet hjem fra reise i Nord-Italia, skriver kommunen i en pressemelding.

Cruiseskipet «Aida Aura» måtte utsette avreisen fra Haugesund i påvente av svar på om to passasjerer som var plassert i karantene var smittet med koronavirus. Prøveresultatet viser at de ikke er smittet av koronavirus, og skipet vil dra så fort som mulig.

Guldvog oppfordret under pressekonferansen folk om å senke skuldrene litt når det gjelder viruset, slik at man ikke overbelaster helsetjenestene.

– Det er mange som er urolige som ringer til 113. Det er nødtelefonene til alle som er syke i Norge. Det kan gjøre det vanskelig for dem med akutt truende sykdom å nå frem. Så vi ber alle om å være forsiktige med å bruke den kanalen, sa Guldvog.

Ny video

Helsedirektoratet har opprettet en virus-informasjonstelefonen for å avlaste medisinsk nødtelefon og andre deler av helsetjenesten. Nummeret er 815 55 015.

Helsedirektøren oppfordret folk til å vaske seg på hendene, samt om å bli hjemme dersom man føler seg dårlig, og viste til rådene som er gitt på Helsenorge.no og Folkehelseinstituttets hjemmesider.

I tillegg viste han til en ny video fra direktoratet som forklarer barn og voksne hvordan de skal forholde seg til viruset. Du kan se videoen her:

Hermine (13) stiller spørsmål hun lurer på til Helsedirektoratet.

Hermine (13) stiller spørsmål hun lurer på til Helsedirektoratet.

– Ikke nødvendig med kraftfulle tiltak

Guldvog svarte også på et spørsmål han stilte selv: Når vil norske helsemyndigheter bruke de samme kraftfulle tiltakene som brukes i andre land?

Han påpekte at disse brukes for å ta ned og få kontroll på en veldig krevende smittesituasjon i en tidlig fase av en epidemi.

Det gjelder for eksempel begrensninger av møtevirksomhet, transport, stenging av skoler, barnehager, bydeler og så videre.

– Jeg vil understreke at vi per i dag ikke er i den situasjonen. Vi har ikke en vanskelig pågående smittesituasjon. Derfor iverksetter vi ikke den type tiltak nå, men vi vurderer det fortløpende, sa Guldvog.

– Med flere tilfeller i befolkningen kan det bli aktuelt. Det kommer vi tilbake til.

AKTUELT NÅ