Hopp til innhold

Veteraner skal presse Erna Solberg for å få tolken tilbake

NYDALEN (NRK): Med 3000 underskrifter håper norske veteraner at tolken Faizullah Muradi får opphold. – Men jeg har ingen forventninger, sier initiativtaker og veteran Geir Dolonen-Marthinussen.

Overrakte underskrifter

Norske veteraner har samlet inn over 3000 underskrifter for tolken Faizullah Muradi. Geir Dolonen-Marthinussen i Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) overleverte fredag underskriftene til statssekretær Himanshu Gulati i justisdepartementet.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Libanon-veteran Geir Dolonen-Marthinussen sto fredag formiddag utenfor Justisdepartementet for å overleve over 3000 underskrifter, undertegnet for at Faizullah Muradi skal få opphold i Norge.

Statssekretær Himanshu Gulati (Frp) i justisdepartementet kom ut etter hvert ut og tok imot underskriftene. Han var ordknapp, men takket for overleveringen av underskriftskampanjen.

– Tusen takk for overleveringen. Vi kommer til å se gjennom dette og ta det med oss videre, sa Gulati før han raskt gikk inn igjen.

– Jeg har håp om at Faizullah kan få lov til å bli som et resultat av dette, men forventingene mine er ikke helt der ennå, sier Dolonen-Marhinussen til NRK like etter overleveringen.

– Opphold er det minste Faizullah Muradi fortjener, sier han.

Departementet opplyser til NRK at de først i neste uke skal ta stilling til om de skal gå inn for en regelendring, eller om de kun skal gripe inn i Muradis sak.

For Muradi haster det, da han bare kan oppholde seg fem virkedager i Italia uten lovlig opphold. Han har allerede vært i Italia i tre dager.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Geir Dolonen-Marthinussen

Libanon-veteran Geir Dolonen-Marhinussen utenfor justisdepartementet med 3000 underskrifter.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Frykter en runddans av ansvarsfraskrivelse

Onsdag kveld ba statsminister Erna Solberg om at asylsaken til Muradi blir behandlet på nytt. Støttegruppa sendte i dag et brev til Solberg for å be regjeringen sette fortgang i behandlingen av Muradis sak.

Faizullah Muradi

Faizullah Muradi ble natt til tirsdag tvangssendt til Italia, noe som har vakt sinne og engasjement i Norge de siste dagene.

Foto: Privat

Siden han ikke er registrert med lovlig opphold i Italia, frykter støttegruppa at Muradi kan sendes tilbake til Afghanistan dersom norske myndigheter ikke skynder seg.

Statssekretær Laila Bokhari (H) ved Statsministerens kontor (SMK) svarer at «Vi har stor forståelse for engasjementet deres. Nå arbeider justisdepartementet med saken, og den er høyt prioritert.»

– Dessverre var svaret som forventet. I denne saken har vi sett at de ulike organene prøver å fraskrive seg ansvar til enhver tid. At SMK sender over til Justisdepartementet er ventet. Det neste vi frykter er at de sender saken videre til UDI, og at UDI sier det er en sak for politikerne, sier leder for støttegruppa, Morten Ekeland i Mandal.

– Vi frykter at vi igjen er inne i en runddans hvor alle fraskriver seg ansvar, sier Ekeland.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ:

– Gjennomgang skal skje så fort som mulig

Utsendelsen av Muradi har opprørt veteraner over hele landet, og ikke bare dem som har vært i Afghanistan. Tolken kjempet side om side med norske soldater i Afghanistan.

Noen veteraner vurderer å levere tilbake medaljen fra internasjonale operasjoner på grunn av behandlingen Muradi har fått, ifølge Dolonen-Marthinussen.

Onsdag sendte justisminister Anders Anundsen (Frp) ut en pressemelding der han skriver at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet skal behandles på en god måte.

«Justis- og beredskapsdepartementet vil gå gjennom den etablerte praksisen i slike saker og foreta de vurderingene statsministeren har tatt initiativ til. Jeg tar sikte på at gjennomgangen skal skje så fort som mulig», skriver Anundsen.

Justisminister Anders Anundsen vil ikke la seg intervue om saken fredag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger