300 unge venter på bolig

Kommunene må finne et hjem til 800 enslige mindreårige asylsøkere i år. Fortsatt mangler 300 et sted å bo.

Hussein Husseini og Hanif Afshari
Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Alt skal egentlig være på plass i morgen.

Aldri før har så mange enslige mindreårige asylsøkere som har fått innvilget oppholdstillatelse, hatt krav på et hjem i norske kommuner. Mens et 20-talls kommuner har kompetanse på fagfeltet, trenger Integrerings og mangfoldsdirektoratet (IMDI) å samarbeide med nær 100 kommuner.

Det er et stort apparat som må bygges opp fra null enkelte steder.

Frist til i morgen

Kommunene har frist til 15. april for å svare på anmodningene fra IMDI. Fortsatt mangler 300 plasser. Etterspørselen er rekordstor.

- Når det gjelder barn og unge som er alene, er det behov for å bosette rundt fire ganger så mange som i fjor, sier direktør i IMDI, Osmund Kaldheim til NRK.

For de to syttenåringene Hussein Husseini og Hanif Afshari er ikke et asylmottak i Rygge det beste stedet å tilbringe ungdomstiden. Sammen har de flyktet fra Iran til Norge. De kom hit i mai i fjor, i mer enn et halvt år har de visst at de fikk bli. Bare ikke hvor.

Denne uken drar Husseini til Nøtterøy, som blir hans nye hjemkommune.

Kjedelig alene

Afshari blir igjen på dobbeltrommet de nå deler. 20 kvadrat, to tannbørster, en vask og én seng til hver av de to ungguttene.

- Det er kjedelig å vente her, jeg håper jeg snart kan flyttet til en kommune, sier Afshari. Kammeraten vet han er heldig, og gleder seg.

- Jeg skal flytte til Nøtterøy. Jeg vet ikke så mye om det, men det er mye hav og fint der. Om sommeren kommer det mange turister, sier han.

- Jeg skal fortsette norskopplæringen, så vil jeg gå på svømmekurs, for jeg kan ikke svømme. Også vil jeg spille fotball, sier Husseini.

Teller på knappene

Han håper det blir enklere å finne lagkammerater og motstandere når han kan ha et ordentlig hjem å forholde seg til.

Meland Kommune i Hordaland er blant dem som teller på knappene. Ordfører Nils Marton Aadland sier at kommunen først må forsikre seg om at det de kan tilby, er godt nok. De har aldri før bosatt enslige mindreårige.

Kommunene som skal ta imot mindreårige asylsøkere, trenger bosted, vergeordninger og kvalifisert personell for å kunne tilby et ordentlig opplegg for enslige tenåringer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger