30.000 fremmedkrigere antas å ha sluttet seg til IS

Antallet fremmedkrigere som har sluttet seg til IS er nå 10.000 flere enn antall militært ansatte og vernepliktige i det norske Forsvaret.

INDIA-PAKISTAN-UNREST-QAEDA-ZAWAHIRI-FILES

STØTTE I INDIA: Maskerte personer i India veiver med et IS-flagg i en demonstrasjon til støtte for IS i den indiske byen Srinagar.

Foto: TAUSEEF MUSTAFA / Afp

Antallet som har reist for å slutte seg til jihadistene i Den islamske staten har doblet seg det siste året, ifølge amerikansk etterretning.

Krigerne har reist fra om lag 100 land siden 2011, skriver New York Times. Totalt skal IS ha rekruttert om lag 30.000 fremmedkrigere.

I 2014 var det totalt 18 883 soldater, inkludert både militært ansatte og vernepliktige, i det norske Forsvaret. Dette er 10.000 færre enn bare fremmedkrigerne som har dratt til Irak og Syria.

I 2014 hadde det norske Forsvaret 45.000 soldater klar til mobilisering i Heimevernet, i tillegg til de rundt 10.000 militært ansatte og 10.000 vernepliktige.

Flere blir fremmedkrigere

For ett år siden var det 15.000 fremmedkrigere som hadde sluttet seg til IS. Disse kom fra 80 land. Økningen kan tyde på at det internasjonale arbeidet for å bremse reiser til krigsområder i Irak og Syria ikke har fungert.

– Trenden er fortsatt økende. Det er det mange årsaker til, sier Tina Kaidanow i det amerikanske utenriksdepartementet til New York Times.

Hun trekker spesielt fram IS sin evne til å rekruttere krigere over internett og gjennom sosiale medier.

IS-krigere masjerer i Syria

Her marsjerer IS-soldater i Raqqa i Syria. Gruppen har lagt ut flere bilder og videoer av seg selv for å få oppmerksomhet fra resten av verden.

Foto: Uncredited / Ap

Pentagon anslår at den amerikanskledede kollisjonen som har kjempet mot gruppen det siste året har drept om lag 10.000 IS-krigere. Det er uklart hvor store styrker IS har totalt og anslagene fra ulikt hold varierer kraftig.

President Barack Obama vil lede et toppmøte om kampen mot IS kommende tirsdag. Der vil også Norge og statsminister Erna Solberg være til stede.

I løpet av sitt USA-besøk har Solberg talt for over 100.000 mennesker i Central Park i New York.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger