30 Moria-flyktninger plukket ut til Norge

Det tok over et halvt år, men nå er det bestemt at 30 flyktninger fra Moria-leiren skal relokaliseres til Norge innen slutten av januar.

Moria-leiren

Etter de store brannene i teltleiren Moria på øya Levsos i Hellas, har 7600 flyktninger flyttet til den nye, provisoriske leiren Kara Tepe.

Foto: Panagiotis Balaskas / AP

– Nå har vi en liste med omtrent 30 personer som vi håper å kunne ta imot mot slutten av januar. Det er syriske barnefamilier. De skal gjennomgås, få avklart identitet, og så skal de hentes så raskt det lar seg gjøre, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til NRK.

Han sier at de første 30 trolig vil ankomme Norge i januar. Det var VG som meldte dette fredag.

– Vi er på god vei mot de 50 vi har lovet å hente ut, sier han.

Stortinget

2.847 lys var 28. november plassert utover på Eidsvolls plass i en støttemarkering for barn i flyktningleiren på den greske øya Lesvos. Fredag ble det klart at 30 flyktninger er plukket ut for å relokaliseres til Norge.

Foto: Jil Yngland / NTB

UDI fikk 9. september instruks om å starte arbeidet med å relokalisere flyktninger fra Hellas til Norge. Dette var samme dag som storbrannen i Lesvos, der hele Moria-leiren blant ned. Alle leirens rundt 7.500 beboere har siden blitt huset i en provisorisk leir.

Opprop for å ta imot flere

Hvorfor har dette tatt så lang tid?

– Å få til dette har tatt lengre tid enn vi skulle ønske. Fra norsk side har vi hele tiden presset på for å få fortgang. Greske myndigheter har hatt utfordringer knyttet til pandemien og koordingeringen av relokalisering til mange europeiske land samtidig som har gjort at dette har tatt tid.

Kjell-Ingolf Ropstad

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier at flyktningene fra leiren på øya Levsos i Hellas trolig vil være på plass i Norge i januar.

Foto: Jil Yngland / NTB

Over 100 norske kommuner har signert et opprop med krav om at Norge bidrar i evakueringen av Moria-barna. Redd Barna overleverte 86.186 underskrifter til regjeringen i november.

– Hva tenker du om at mange mener at antallet Norge henter er for lavt?

– Det er ikke et flertall for å hente flyktninger i Moria, likevel klarte KrF å få gjennomslag for dette i regjering, å hente 50 fra Moria, sier Ropstad.

– For KrF sin del skulle vi ønske det var flere, men det er derfor vi har kjempet for at vi skal ta 3000 kvoteflyktninger, som vi henter fra Moria, men også fra andre flyktningleirer der det er mennesker som er i en veldig krevende situasjon og skal få en ny start på livet i Norge.

Over 1.600 enslige mindreårige asylsøkere og sårbare familier har også blitt hentet ut gjennom EUs relokaliseringsprogram. Disse er overført til Belgia, Finland, Frankrike, Irland, Luxembourg, Portugal og Tyskland.

– Alt for få

Ressursgruppen «Evakuer barna fra Moria» sier at regjeringen må sette opp farten med å øke antall flyktninger fra Moria til Norge.

– Vi er selvsagt glade for at 30 mennesker endelig kan få begynne på et bedre liv i Norge. Det er på høy tid at det skjer en bevegelse. Men 30 er alt for få, når vi vet hvor mange som lider. Tallet må økes og regjeringen må sette opp farten, skriver Christina Grefsrud-Halvorsengruppen i ressursgruppa «Evakuer barna fra Moria» i en uttalelse.

– Mens de venter, fryser barna i Moria. Regnet flommer rundt teltene deres. Det er mennesker, men behandles umenneskelig, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger