Alkatari er i disse dager i Norge for å høste fruktene av en samarbeidsavtale som ble undertegnet for to år siden.
Bondevik imponert
– Jeg er imponert over det Øst-Timor har oppnådd på den korte tiden siden uavhengigheten, ikke minst åpenheten, særlig på oljesektoren, sa statsminister Kjell Magne Bondevik etter en arbeidslunsj med Alkatari tirsdag.

Kjell Magne Bondevik tok i dag imot statsministeren i Øst-Timor, Mari Alkatari, til arbeidslunsj i Oslo. (Foto: Scanpix / Tor Richardsen)
Gjennom seks år og ved hjelp av 30 millioner kroner skal Norge hjelpe Øst-Timor med et forvaltningsapparat som kan sette den unge nasjonen i stand til å forvalte sine petroleumsressurser på en god måte.
Utålmodig befolkning
– Befolkningen er utålmodig, men vi kan ikke gjøre mirakler. Men vi skal gjøre alt grundig, ikke minst i oljepolitikken, fordi inntektene skal komme alle til gode, også fremtidige generasjoner, sier statsminister Alkatari.
Bærebjelken for Øst-Timors nyvunne frihet er petroleum. Et par små lettolje-felt utenfor sørkysten av landet, i havområdet mellom Øst-Timor og Australia, har produsert i flere år allerede. Men dette har så langt bare resultert i en beskjeden inntektsstrøm til Øst-Timors statskasse.
Forventer store inntekter
Etter at det store ConocoPhillips-opererte gassfeltet Bayu-Undan ble satt i produksjon i fjor, er det ventet at inntektene øker kraftig. I løpet av de neste 20 årene vil skatter og avgifter fra Bayu-Undan kunne gi kjærkomne 30 milliarder kroner til en ellers slunken statsøkonomi.
Foreløpig er ingen av de norske oljeselskapene involvert i virksomheten utenfor kysten av Øst-Timor. Men Bondevik ser ikke bort fra at disse feltene kan ha interesse for både Statoil og Hydro når virksomheten i Nordsjøen flater ut.