Hopp til innhold

220 rekrutter i karantene på Sessvollmoen

Et kompani på Sessvollmoen er satt i karantene. Flere ble syke etter at rekruttene måtte marsje med våte støvler og ha undervisning etterpå.

Sjøforsvarets aspiranter på nattmarsj gjennom skogen

SYKE: Rekrutter i Militærpolitiet er satt i karantene etter en marsj med våte støvler som gjorde at flere ble syke. Nå skal rekruttene testes for covid-19.

Foto: Julie Kristiansen Johansen / Forsvaret

Militærpolitirekruttene på basen ved Gardermoen er satt i karantene og testes for covid-19 etter at flere fikk ulike forkjølelsessymptomer etter en marsj.

En anonym kilde opplyser til NRK at rekruttene fikk støvlene fylt med vann og måtte delta på leksjoner rett etter marsjen uten muligheter til å skifte til tørre klær.

Har testet før

Talsperson i Hæren Eirik Skomedal bekrefter at kompaniet er i karantene. Han sier de ønsket å være føre var og teste rekruttene for covid-19.

– Nå er det flere som i løpet av de siste ukene i det samme kompaniet har blitt testet for korona på grunn av ulike symptomer. Alle har vært negative, sier Skomedal.

– Er det lurt at rekruttene må gå med våte støvler nå som det er lett å bli forkjølt?

– Det er sikkert ulike grunner til akkurat det, jeg skal ikke gå inn på hva som er lurt og ikke lurt. Det er en vurdering som blir tatt der og da.

En instruktør på rekruttskolen hos Militærpolitiet underviser rekruttene.

En instruktør på Sessvollmoen underviser rekruttene.

Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret

Som følger av koronasituasjonen har Forsvaret måttet gjøre om på rekruttutdanningen. Alle testes flere ganger i løpet av rekruttperioden og rekruttene må holde seg til sin kohort gjennom hele perioden.

– Det er en uheldig situasjon å havne i, i den ekstraordinære situasjonen vi nå er i. Det er opp til avdelingen hvordan man gjennomfører utdanningen og Hæren tilrettelegger spesielt for at smittevernet opprettholdes, sier Linnea Huseby Røbech, hovedtillitsvalgt i Hæren til NRK.

Følger smittevernregler

Det at 220 rekrutter nå er satt i karantene har lite konsekvenser for Forsvaret.

– Det er en lav operativ konsekvens på kort sikt, men ved tap av utdanning over lengre tid kan det få en større konsekvens, sier Skomedal.

Det er de enkelte avdelingene som vurderer hvordan utdanningen skal gå for seg.

– Det å sette soldatene i karantene og skille dem fra omgivelsene rundt er for å forhindre smitte av forkjølelse og eventuell koronasmitte selv om alle frem til nå har testet negativt. Det er ikke lett å ta hensyn til forkjølelse når det er normalt å bli litt småsnufsen i en rekruttperiode, sier Røbech.

Det å gå inn marsjstøvlene mens de er våte er en kjent metode som er mye brukt på rekruttskolene.

Skomedal forsikrer at de følger de smittevernrådene som er gitt og håndterer situasjoner som oppstår forsvarlig.

– Vi er forberedt på å håndtere liknende saker som vi antar og forventer vil dukke opp i Hæren, sier Skomedal.

AKTUELT NÅ