Bech Gjørv: – Opprivende å se Regjeringskvartalet

REGJERINGSKVARTALET (NRK.no) Lederen av 22. juli-kommisjonen syntes det var sterkt å igjen komme inn i hardt skadde bygg som hun tidligere har besøkt mange ganger selv.

Video Alexandra Bech Gjørv på befaring i Regjeringskvartalet

Alexandra Bech Gjørv sa etter befaringen at det som gjorde størst inntrykk var å se ødeleggelsene i kontorene der hvor ansatte i departementene har hatt sin arbeidsplass.

Alexandra Bech Gjørv hadde som leder av kommisjonen med seg alle medlemmene, sekretariatet og representanter fra både politiet og Statsbygg som nå rydder opp i området.

Rundturen startet utendørs like ved den hardt skadde Høyblokka som til vanlig huser Statsministerens kontor og Justisdepartementet. Etter å ha blitt vist rundt i området utenfor flere bygg fikk kommisjonen komme innomhus.

Alexandra Bech Gjørv i regjeringskvartalet på befaring

Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv fortalte NRK at det var sterkt å få komme inn i byggene.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Det var besøket inne i bygget R4 som til vanlig huser blant annet Olje- og energidepartementet som gjorde størst inntrykk på kommisjonslederen.

– Det var veldig opprivende, spesielt å få komme inn i byggene. Her har mange mennesker mistet livet sitt, både inne i bygget og utenfor. Selv har jeg vært her mange ganger, og vi som har vært her blir veldig berørt, sa Alexandra Bech Gjørv etter befaringen i Regjeringskvartalet.

Lederen for 22. juli-kommisjonen sa at det som gjorde størst inntrykk var å se ødeleggelsene i kontorene der hvor ansatte i departementene har hatt sin arbeidsplass.

– Det er store ødeleggelser, men samtidig er det også et symbol på Norges statsforvaltning som er hardt rammet, sa kommisjonslederen til NRK.

Hva berørte deg mest?
– Å se kontorer hvor vanlige flinke mennesker jobbet som nå er helt ødelagt. Enorme vinduer er blåst inn rett over der man normalt ville sittet, svarte Gjørv ved gjerdet inn til det ennå avsperrede området.

22. juli-kommisjonen går inn i R4 på befaring

22. juli-kommisjonen gikk rundt i regjeringskvartalet i samlet flokk. Her er de på vei inn i de skadede lokalene til Olje- og energidepartementet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Forstå på kroppen

Det var like før klokken 11.00 tirsdag formiddag at kommisjonen, som gransker terrorangrepene mot Oslo og Utøya, tok turen i samlet flokk til regjeringsbyggene i Grubbegata i Oslo sentrum.

Bech Gjørv gjorde det klart at hun ønsket å dokumentere det hun så for å kunne ta opp igjen bildene hvis det skulle bli nødvendig i kommisjonens arbeid.

– Hensikten med dagens befaring er selvfølgelig å danne seg et helhetsbilde av hendelsen, sa kommisjonslederen til NRK.no før befaringen.

Et av målene med dagens befaring var å inspisere R4, som ble hardt rammet av bomben.

– Vi ønsker å forstå på kroppen og hodet hva som egentlig har skjedd, sier kommisjonslederen.

På grunn av asbestfaren kunne kommisjonsmedlemmene ikke gå inn i Høyblokka, men det var satt av god tid til å undersøke krateret utenfor blokka der bombebilen sto parkert 22. juli.

Vil til Utøya

Video 22. juli-kommisjonen skal på befaring i Høyblokka

Pressekontakt Claus Sonberg forklarer hvorfor 22. juli-kommisjonen skal på befaring i Høyblokka.

Kommisjonslederen sier til NRK at det også er aktuelt å gjøre en lignende befaring på Utøya om kort tid.

BAKGRUNN: Dette er 22.juli-kommisjonen

22. juli-kommisjonen er en politisk uavhengig kommisjon som ble oppnevnt av regjeringen kort tid etter terrorangrepet.

Kommisjonens hovedmandat er å granske det faktiske hendelseforløpet, og vurdere om utfallet av angrepet kunne vært annerledes.

Pressesjef Claus Sonberg i 22. juli-kommisjonen, sier tirsdagens besøk i Regjeringskvartalet er svært viktig for det videre arbeidet.

– Det danner et viktig bakteppe å se ødeleggelsene med egne øyne. Når de skal dykke ned i en stor bunke med informasjon får de en bedre forståelse av hendelseforeløpet slik at de kan trekke læring ut av det, og gjøre Norge til et tryggere sted å bo, sier Sonberg til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger