Opposisjonen i samkjøringsmøte før rapport fra 22. juli-kommisjonen

Lederne for de borgerlige partiene på Stortinget møtes til et samkjøringsmøte i forkant av 22. juli-kommisjonens rapport. Målet er å forsøke å enes om reaksjonene til fremleggelsen litt over et år etter terrorangrepene.

Partilederne på borgerlig side

MØTES: Siv Jensen og Knut Arild Hareide er ikke nødvendigvis enige, men Erna Solberg (i midten) inviterer dem til å samkjøre strategien og reaksjonene i forkant av 22. juli-kommisjonens rapport. Her fra en tidligere felles pressekonferanse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

NRK kjenner til at Høyre-leder Erna Solberg har invitert de andre borgerlige partilederne til møtet, men det skal også være andre av partilederne som ønsker et slikt møte. Sammenkomsten skjer før partilederne for opposisjonspartiene har fått lese eller høre selve kommisjonsrapporten.

Etter det NRK erfarer er møtet et forsøk på å samkjøre strategien og disukutere hvilke reaksjoner som er riktige til funnene og anbefalingene fra den omfattende 22. juli-kommisjonsrapporten som kommer mandag.

Men Erna Solberg kan få en vanskelig jobb med å få partilederne til å enes.

Knut Arild Hareide

HOLDER TILBAKE: KrF-leder Knut Arild Hareide skal være redd for at det blir slått for mye politisk mynt på innholodet i rapporten fra kommisjonen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

KrFs partileder Knut Arild Hareide ledet Stortingets 22. juli-komité, og har lagt seg på en forsonelig linje til regjeringen.

– At vi står sammen om dette er veldig viktig, sa Hareide da 22. juli-kommisjonen ble oppnevnt.

Hverken Hareide eller Solberg ønsker å kommentere møtet.

Les også: Vurderer søksmål mot staten

KrF-lederen skal nå være kritisk til muligheten for at de borgelige partiene slår politisk mynt på en eventuell kritikk mot regjeringen som ligger i rapporten.

En slik holdning skal ikke alle de andre på borgerlig side ha.

Frp ville ikke stå sammen med de andre

Fremskrittspartiet har helt siden kommisjonen ble opprettet holdt en annen linje enn de andre opposisjonspartiene. Partiets leder Siv Jensen gikk tidlig sin egen vei.

Les også: Oppnevnte 22. juli-kommisjon

Mens Høyre, Venstre og Kristlig Folkeparti uttrykte sin støtte til kommisjonens sammensetning, valgte Frp å ta utnevnelsene «til etterretning på prinsipielt grunnlag».

Siv Jensen på Frps landsmøte

STOD ALENE: Frp-leder Siv Jensen valgte å ikke stille seg fullt og helt bak oppnevningen av 22. juli-kommisjonen som de andre borgerlige partiene.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Det er regjeringens privilegium og sette ned kommisjonen, og det har de valgt å gjøre. Da vil jeg ha en armlengdes avstand til det, sa Jensen etter at det var kjent hvem som skulle sitte i kommisjonen.

Les også: Frp avventende til 22. juli-kommisjonen

Jensen ønsket at Stortinget skulle være oppdragsgiver, og ikke regjeringen. Hun var også kritisk til at det skulle være for tette bånd mellom Arbeiderpartiet og kommisjonen.

Opposisjonslederne har ikke vært lystne på å uttale seg om samkjøringsmøtet. Siv Jensen spiller det derimot ned.

– At de borgelige partiene møtes i forkant av 22.juli-rapporten er ikke noe ekstraordinært. Vi treffes jevnlig, sier Siv Jensen til NRK via sin informasjonssjef Fredrik Färber.

Han sier videre at Jensen ikke har noe tilføye utover dette.

Alexandra Bech Gjørv og Jens Stoltenberg

RAPPORT MANDAG: Mandag legges 22. juli-kommisjonens rapport frem. Siden Jens Stoltenberg presenterte Alexandra Bech Gjørv som kommisjonens leder har mange henvist til at deres rapport kommer.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Hard kritikk eller ikke

Mange er spente på hva som kommer i 22. juli-kommisjonens rapport, og hvem som kan måtte stå til ansvar for eventuelle avsløringer av alvorlige feil.

Kommisjonen har innhentet et svært omfattende materiale og også flere toppolitikere har blitt intervjuet i forbindelse med undersøkelsene.

Mens KrF virker å ta en noe forsiktig fremgangsmåte og Frp har frontet skepsis til hele kommisjonen og vil stå fritt til å komme med kritikk, er spørsmålet hvilken linje Høyre velger. Erna Solberg var i fjor høst klar på at debatten ikke skulle stilne.

– Vi har diskutert politiressurser gjentatte ganger også før 22. juli, og det blir ikke slik at vi ikke skal kunne diskutere slike temaer, sa Erna Solberg om debatten etter at terroren rammet Norge.

– Tror ikke på samkjørt kritikk

Kyrre Nakkim, kommentator

ULIKE PARTIER: Politisk redaktør Kyrre Nakkim mener at det vil komme ulik kritikk fra ulike partier.

Foto: Emrah Senel / NRK

NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim mener Høyre også har vært noe avdempet i sin kritikk av regjeringen så langt. Det er han ikke sikker på om vil fortsette.

– Man har hele tiden vist til 22. juli-kommisjonen, og nå kommer rapporten. Da er det viktig at Høyre tar rollen som opposisjonsparti, og ikke vegrer seg for å kritisere regjeringen om det er nødvendig, sier Nakkim.

Han understreker likevel at det kan være en fare for at Høyre kan begrense seg i frykt for at det kan slå tilbake på dem selv.

– Høyre har også vært med på å styre landet, og da kan det være man frykter at kritikk kan slå tilbake, sier Nakkim.

Selv om de borgerlige partilederne treffes for et samkjøringsmøte før kommisjonsrapporten legges fram, er det langt fra sikkert at de enes om en strategi, mener NRKs politiske redaktør.

– Det er interessant at de snakker sammen slik, men det vil overraske meg om kritikken blir entydig. Det skyldes rett og slett at det er forskjell mellom Kristelig Folkeparti som er mer avdempet, og Fremskrittspartiet som vil framstå som lov og orden-partiet, sier Nakkim.

SISTE NYTT

Siste meldinger