Hopp til innhold

22. juli-minnesmerke på vei til kommunene

52 minnesteiner signert Nico Widerberg er i disse dager på vei ut fra et steinhuggeri i Sarpsborg til de kommunene som mistet noen av sine 22. juli i fjor og har takket ja til gaven.

Nico Widebergs 22. juli-minnesmerke

Nico Widebergs 22. juli-minnesmerke som er gitt av en anonym giver til kommunene som mistet noen av sine den 22. juli 2011.

Foto: Camilla Næss / NRK

Steinen er et minne om de 77 som brutalt ble drept for snart et år siden, men ikke alle kommuner har takket ha til steinen som er gitt av en anonym person og utformet av kunstneren Nico Widerberg.

Nico Widerberg

Nico Widerberg med en modell av 22. juli-monumentet.

Foto: Camilla Næss / NRK

– Rommet vil alltid være der

– Her er vi ute etter rommet som er etter oss. Det jeg ønsker å formidle det sporet og rommet som alltid vil være der, forklarer Nico Widerberg.

En anonym giver likte Widerbergs idé og forslag og gav ham oppdraget med å lage minnestein til de berørte kommunene. Det falt ikke i like god jord hos alle. Ikke alle har ønsket å ta imot minnesmerket.

Av de 57 kommunene som har fått tilbud om minnesmerket har Oslo, Ringerike og Hole som har takket nei, mens Drammen og Trondheim ikke har tatt en endelig avgjørelse.

LES: Anonym giver tilbyr 22-juli-minnesmerke

LES: Dette skal bli minnesmerker etter 22. juli

LES: Får minnesmerke etter 22. juli – kunstnermiljøet reagerer

Strid og krangel

Flere har ment at det burde vært lyst ut en konkurranse, ikke at en privat og ukjent giver skulle få bestemme hva som skal stå i det offentlige rom og at prosessen gikk for fort. Kunstneren selv sier han synes det er trist at minnesmerke skaper strid og krangel.

– Det er ikke jeg som har valgt meg selv til å gjøre dette. Jeg ble spurt om å gjøre det. Det er en viktig sak og det handler ikke om politikk eller om hvem som får. Det handler om at noen gjør det ordentlig. Så lenge det betyr noe for de det handler om så er det det eneste som betyr noe for meg. Alt det andre blir ganske trist på en måte, sier Widerberg.

LES: Over 40 kommuner i Norge: Ja til 22. juli-minnesmerke

LES: Utøya-kommunen vil ikkje ha minnesmerke

– Samlende

Stein 26 skal fraktes til Kirkeparken i Sarpsborg, der minnesmerket, etter den anonyme giverens ønske, skal avdukes i forbindelse med årsmarkeringen for 22. juli.

Sarpsborg mistet tre av sine på Utøya.

– Jeg håper det gir en mening for folk. jeg tror man trenger et sted å gå til i tillegg til de private gravstedene. Dette kan være et samlende sted for flere i det offentlige rom, sier Widerberg.

– Jeg tror det vil bety noe for de etterlatte at det kommer minnesmerker på offentlige steder, sier han.

Vidar Edvardsen

Vidar Edvardsen mistet sønnen sin på Utøya. Han liker Nico Widerbergs 22. juli-minnesmerke.

Foto: Camilla Næss / NRK

– Savner kommer frem i statuen

I Sarpsborg møter NRK Vidar Edvardsen som mistet sin 18-årige sønn Andreas på Utøya. Han ble skutt på Kjærlighetsstien.

– Tomhet, jeg ser konturene etter Andreas og tomheten bak. Jeg synes savnet kommer frem på en fin måte i statuen, sier han mens han ser på steinen som er reist i Kirkeparken i byen.

– Jeg blir litt rørt at det er en anonym giver som satt seg ned for å få produsert alt dette her, det må jeg si, legger han til.

LES: 22. juli-minnesmerke ved Domkirke

Risset inn i steinen

På steinen er også deler et dikt av Lars Saabye Christensen risset inn. Et dikt som også ble lest av Aksel Hennie under Minneseremonien i Oslo Spektrum søndag 21. august 2011.

Sorgen er et hardt materiale

vi er sorgens arbeidere

vi hamrer den, bender den og bøyer

og former den

Så samle dine blomster

i en vid bukett

samle ditt lys

for å se gjennom mørket

samle din glede

for å bære all gråt

samle ditt håp

for å holde på drømmen

samle dine tanker

for å tåle all tvil

så samle ditt menneske

samle våre medmennesker

samle oss sammen

AKTUELT NÅ