22. juli-komiteen vil ha PST på høring

Stortingets 22. juli-komité varsler høring allerede i januar. – Det er naturlig at PST deltar på den høringen, sier komitéleder.

HAREIDE 22. juli komité
Foto: David Krekling / NRK

I dag hadde Stortingets 22. juli-komité sitt andre møtet for å finne ut hvordan Stortinget skal behandle terroren som rammet Norge 22. juli i år.

Ett av de sentrale temaene blir Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi kommer til å invitere til høring i januar. Dette er ingen kontrollhøring, men en invitiasjon der blant annet PST og PSTs metodebruk vil være tema. Det vil ikke være unaturlig at PST blir en del av den høringen, sier lederen for komiteen, Knut Arild Hareide (KrF) til NRK.

Det er ikke det eneste komiteen skal behandle. Komiteen skal også se på:

  • Hvordan nødetatene samarbeidet og bør samarbeide.
  • Hvordan forsvaret og politiet samarbeidet og bør samarbeide.
  • Hvordan PST har jobbet og om de har ressursene og metodene til å gjøre den jobben Stortinget forventer.
  • Offrenes situasjon etter terroren.

– Ingen papirtiger

NRK har snakket med flere av komiteens medlemmer. De sier 22. juli-komiteen har en viktig oppgave i forhold til hvordan samfunnet skal ruste seg bedre mot terror.

– Vi skal finne noen konkrete tiltak som så fort som mulig kan bedre beredskapen i samfunnet i forhold til terror. Fra Høyres side er vi opptatt av hva statsråden mente da han sa at man skulle gjennomføre en ekstern gjennomgang av PST, sier Andre Oktay Dahl (H).

Han har utfordret regjeringen på hvordan man ser for seg at denne gjennomgangen skal foregå, hvilket mandat den skal ha og hvordan representantene på Stortinget skal involveres i arbeidet.

Blant tiltakene som diskuteres er blant annet mulige lovendringer.

– Viktig at Stortinget får 22. juli-arena

Det bekrefter komitémedlem Jan Bøhler (Ap).

– Vi forsøker blant annet å få gjort en del forbedringer i forhold til hvilke forbedringer vi kan sette i verk. Når det gjelder PST legger vi opp til mer spaningsressurser, lovendringer for å forbedre metodene de har anledning til å bruke og innhenting av informasjon på det åpne nettet, sier Bøhler.

Han understreker at komiteens arbeid er viktig fordi det vil gi Stortinget en arena å diskutere hendelsene rundt 22. juli.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger