22. juli-helter hedret med medaljer

22 personer ble mandag tildelt medaljen for edel dåd for sin redningsinnsats under 22. juli i fjor. – Dere viste et mot det knapt er mulig å forstå, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale under seremonien der 22 personer fikk medaljen for edel dåd for sin redningsinnsats under 22. juli i fjor.

VIDEO: – Dere vil for alltid være symboler på mot når krisen er størst. Samtidig er dere veivisere i personlig ansvar. Men først og fremst er dere våre helter. Heltene fra 22. juli, sa statsminister Jens Stoltenberg da han talte under medaljeseremonien.

Statsministeren og kongen var begge til stede under medaljeseremonien i Oslo rådhus, som startet klokka 18.

– Det er sterkt å stå her i dag. Ansikt til ansikt med dere som 22. juli i fjor satte egne liv i fare for å redde andres liv. For meg er det et møte med et mot det knapt er mulig å forstå, sa Stoltenberg under sin tale.

Til sammen ble det delt ut fem medaljer i gull og 17 i sølv til folk som risikerte livet sitt for å redde andre i Regjeringskvartalet og ved Utøya.

– Da det gjaldt som mest, så trosset dere frykten, og gikk mot faren. Mot bombekrateret og skuddene. For å bringe livredde mennesker i sikkerhet, og yte avgjørende førstehjelp, sa Stoltenberg.

Medaje for edel dåd

Hver og en av de 22 fikk hilse på kong Harald etter tildelingen. Fra høyre: Lill Hege Nilsen, Oddvar Hansen, Erik Martinsen, Otto Kristian Løvik og Jørn Øverby.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Medaljen for edel dåd blir tildelt som belønning for å ha «utvist hederlig forhold ved redning av menneskelig eller annen likeartet dåd som har medført fare for redningsmannens liv».

– Dere som hedres i kveld er de fremste blant de modige. Dere kom først, og måtte handle alene. Kun med motet som skjold, gikk dere inn i faren, sa Stoltenberg.

Stolte mottakere

Det er regjeringen har valgt ut hvem som skal få medaljene etter innstilling fra Sjøfartsdirektoratet og forslag fra publikum.

Etter utdelingen takket en stolt Oddvar Hansen for utmerkelsen på vegne alle medaljemottakerne.

– Jeg er veldig stolt av å stå her i dag, som en av de 22 som får medalje for edel dåd. Det er stort. Vi gjorde jo bare det vi mente vi måtte gjøre: hjelpe andre som trengte hjelp, sa han.

Hansen pekte også på at svært mange andre frivillige var med og hjalp til 22. juli i fjor.

– Det er viktig å få fram at veldig mange flere gjorde en fantastisk god innsats denne tragiske dagen. Tusen takk til alle disse også. Det å se hvordan hele Norge holdt sammen i dagene etter 22. juli var stort, og vi er stolte over å være en del av et slikt samfunn, sa han.

Se hele talen til Oddvar Hansen under:

22 personer ble mandag tildelt medaljer for sin redningsinnsats 22. juli i fjor. Oddvar Hansen takket på vegne av alle medaljemottakerne.

Oddvar Hansen takket på vegne av alle medaljemottakerne etter utdelingen. Deretter ble de alle gratulert av kongen og statsministeren.

Høy utmerkelse

Medaljen for edel dåd i gull er rangert som den 7. høyeste utmerkelse man kan få i Norge, mens medaljen i sølv er rangert som nr. 13.

19 av medaljene som ble delt ut mandag, ble besluttet tildelt av Kongen i statsråd 15. juni, mens tre ble tildelt 28. september.

– Alle kan foreslå personer som de mener bør få denne utmerkelsen. Fristen for dette er på hele fem år. Jeg utelukker derfor ikke at det kan bli flere tildelinger i tiden som kommer knyttet til 22. juli, sa nærings- og handelsminister Trond Giske i forbindelse med tildelingene i juni.

Utdeling av medaljen for edel dåd

22 personer ble tildelt medaljen for edel dåd under mandagens seremoni i Oslo rådhus.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Disse fikk medaljen for edel dåd for sin innsats 22. juli:

Medaljen i gull:
Oddvar Hansen, Otto Kristian Løvik, Lill Hege Nilsen, Jørn Øverby og Erik Martinsen Øvergaard.

Medaljen i sølv:
Lise Berit Aronsen, Thomas Cordtsen, Kjersti Buer Dolve, Sjur Harald Dolve, Marcel Gleffe, Bjørn Kasper Ilaug, Allan Søndergaard Jensen, Bjørn Juvet, Terje Bergan Lien, Christer Lillestrøm, Sissel Martinsen, Ole Johan Simonsen, Julien Lucien Bernard Sué, Helge Gjerløw Wettre, André Skeie, Jon Steffensrud og Espen Naumann.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger