22 bingohaller måtte stenge

I løpet av halvannet år har Lotteritilsynet stengt 22 bingohaller på grunn av omfattende juks og bedrageri.

City Bingo, Grønland

City Bingo på Grønland i Oslo er en av bingohallene hvor Lotteritilsynet har avdekket brudd på bingoforskriftene.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lotteritilsynet har avdekket ulovlig spilling, manglende utbetaling til foreninger og mangelfulle regnskaper. De har også avdekket at det spilles på langt flere databingoterminaler enn det som er tillatt.

Databingoautomat

Databingo er svært populært spill i bingohallene. Fra nyttår kommer nye regler som skal gjøre maskinene snillere.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Bingospillere NRK har vært i kontakt med beskriver forholdene i mange bingohaller som urovekkende.

– Ved noen bingohaller spilles det utenom åpningstidene, sier Ann-Mari Pettersen som tidligere spilte bingo.

Både Pettersen og flere andre spillere mistenker at det jukses med bingoautomatene. Hun forteller at enkelte bingohaller også ansatte folk som spilte for dem.

– De fikk 40 kroner timen for å spille på bestemte bingoautomater. Når de vant gikk gevinsten til eierne. En annen form for juks som jeg ikke har sett selv, men som jeg har hørt om, er at de har egne automater på bakrommet, sier hun.

Eksplosiv vekst

Etter at vanlige spilleautomater ble forbudt i 2007, har det vært en voldsom økning i antall bingohaller i Norge. I 2010 var det registrert 230 haller. Det er nesten en dobling siden 2006. Tallene for 2011 tyder på at denne utviklingen har flatet ut.

Automatbingo ble forbudt i fjor, men databingo spilles fortsatt i stor skala i landets bingohaller.

Ifølge tall fra Lotteritilsynet har i alt 22 bingohaller mistet autorisasjonen siden forbudet mot automatbingo ble innført. Det vil si at nesten hver tiende bingohall har blitt fratatt muligheten til å drive bingo på halvannet år.

Bingohaller som er stengt på grunn av tilbakekall av autorisasjon etter 1. april 2010:

  • City Bingo på Grønland og Sinsen i Oslo fikk autorisasjonen tilbakekalt fordi Lotteritilsynet avdekket at det i lokalene var oppstilt og i bruk flere databingoterminaler enn det som er tillatt. Det ble også avdekket spilling etter stengetid.
  • Connect Bingo på Ammerud, Linderud, Lørenskog, Kløfta, Sarpsborg, Ski, Karmøy, Haugesund, Lillehammer, Vinstra, Hamar og Brumunddal måtte stenge etter at det ble avdekket manglende innsending av bingoregnskap med dokumentasjon på utbetaling til foreningene og revisors bekreftelse. Saken med Connect Bingo fikk stor oppmerksomhet. Romerikes Blad skrev at flere millioner kroner, som skulle vært overført lag og foreninger, forsvant.
  • H.S Lotterier i Holmestrand, Tønsberg (2) og Horten.
  • Bingo Systems i Larvik, Måløy, Hareid og Sandefjord. Det er usikkert om denne aktøren i det hele tatt har hatt en bingovirksomhet.

– De fleste driver ryddig

Atle Hamar

Direktør i Lotteritilsynet Atle Hamar sier at 9 av 10 bingoer driver veldig skikkelig.

Foto: Vegard Fimland

Direktør i Lotteritilsynet Atle Hamar sier at de aller fleste bingoer driver veldig ryddig og skikkelig.

– Det er noen som ikke greier å følge gjeldende lov og forskrift. Da må vi gripe inn, sier han.

Hamar sier at tilsynet ikke har registret noen saker med ulovlige automater i bingohallene. De har heller ikke registrert at det spilles bak lukkede dører.

– Da de gamle bingoautomatene forsvant, fikk vi en del tips som har vært rene misforståelser. Noen forvekslet de gamle bingoautomater med lovlig databingo, sier Hamar.

Spiller for milliarder

Etter forbudet mot spilleautomater kom i 2007, opplevde bingobransjen en enorm økning i omsetningen. I 2006, da spilleautomatene fortsatt sto i butikker og på bensinstasjoner, spilte nordmenn bingo for 1,8 milliarder kroner. Nå er omsetningen tredoblet til 5,6 milliarder.

– Veksten flatet ut i 2010. Nivået på brutto omsetning er i dag på rundt fem milliarder kroner, sier Hamar.

Dermed er bingoomsettingen like stor som Lotto og Vikinglotto til sammen. Spillingen i de 230 bingohallene i Norge genererer store inntekter til frivillige lag og foreninger, samt politiske partier.

Spiller bort alt de har

Ann-Mari Pettersen sier at de som tidligere spilte på kjøpesentrene nå kommer til bingoen for å spille.

– De bruker mange tusen kroner hver eneste dag. Jeg har hørt om folk som har spilt bort 30-40.000 kroner på en dag, sier hun.

Hun sier at mange kommer for å spille når de har fått lønn eller trygdeutbetaling.

– De taper litt. Kanskje de vinner litt, men til slutt er de blakke alle sammen. Mange mennesker taper alt de har og alt rundt seg. Når det i tillegg drives bedrageri og underslag av penger, må folk få vite om det, sier hun.

Nye regler

Fra nyttår skal myndighetene stramme inn reglene i bingobransjen. Blant annet skal databingoautomatene gjøres «snillere».

En vesentlig endring er at det skal gå minimum 30 sekunder fra et spill er ferdig til det kan foretas en ny trekning.

Det vil heller ikke være mulig å tilby spillere å kjøpe ekstra tall. Åpningstidene vil også endres slik at det bingoene må holde stengt mellom klokken 24 og klokken 07.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger