Millehaugen og Dad dømt til 21 års fengsel for Haugerud-drapet

Stig Millehaugen og Ahmed Shahbaz Dad er i Oslo tingrett funnet skyldige i overlagt drap på Mohammed Javed, og dømmes til 21 års fengsel. Millehaugen dømmes også til 21 års forvaring, lovens strengeste straff.

Millehaugen og Furuholmen

Stig Millehaugen og forsvarer Morten Furuholmen i Oslo tingrett.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Drapet bærer preg av å være en ren henrettelse, gjort på bestilling. Liket ble skjendet ved brenning, og drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter, sier tingrettsdommer Bjørn Askim.

De to får trukket fra 645 og 131 dagers utholdt varetekt, og de etterlatte er tilkjent erstatninger på drøyt 200.000 kroner hver.

Millehaugen dømmes også til 21 års forvaring, ettersom retten mener det er en stor fare for at Millehaugen igjen begår en alvorlig voldsforbrytelse. Begge anket dommen på stedet.

– Samfunnet er best sikret mot tilbakefall fra Millehaugen ved en løpende vurdering, sier Askim.

Mohammed «Jeddi» Javed ble funnet skutt i hodet i en Mercedes i Haugerudveien tidlig på kvelden 19. januar 2009. Bilen var blitt tent på, og liket var svært forbrent.

Millehaugen har hele tiden nektet befatning med drapet .

Tingrettsdommer Bjørn Askim

Tingrettsdommer Bjørn Askim.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Har ikke alibi

Retten mener imidlertid at Millehaugen har tilpasset forklaringene sine ut fra bevisene i saken, og mener derfor at han ikke har alibi.

– Retten finner det bevist at han innen rimelig tid var på åstedet. Det finnes bevist at han handlet med overlegg, og at han har foretatt en beslutning på grunnlag av en overveid beslutning, sier tingrettsdommer Bjørn Askim.

Millehaugen har blant annet forklart at han ikke hadde brukt våpen på flere år, noe retten kaller «en totalt meningsløs forklaring».

Aktor Svein Holden har brukt mye tid på å plukke Millehaugens forklaringer fra hverandre, og krevde 21 års forvaring med en minstetid på ti år for Millehaugen i sin sluttprosedyre.

– Millehaugens alibi er falskt, og vi har ettergått det på alle punkter, sa Holden.

Bestillingsdrap

Morten Furuholmen

Stig Millehaugens forsvarer Morten Furuholmen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Retten mener også at drapet kan anses som et bestillingsdrap, og finner det bevist at Millehaugen og Dad kommuniserte med falske navn via Facebook.

– Millehaugen hadde ingen konflikt med Javed som kan forklare drapshandlingen, og drapet er åpenbart et bestillingsverk, sier Askim.

Millehaugen hevder Facebook-kommunikasjonen utelukkende dreide seg om salg av anabole steroider, men det fester ikke retten lit til.

– Slik retten ser det er disse opplysningene åpenbart oppkonstruert, og tilpasset bevisene. De har derfor ikke forankring i faktiske forhold, sier Askim.

Det er i tråd med min påstand, og må anses som en riktig resultat. Det var ikke uventet, sier aktor Svein Holden til NRK.

Millehaugens forsvarer, Morten Furuholmen, sier hans klient er «svært skuffet» over dommen.

– Det er en ekstremt sterk dom, sier han.

Les: Endret forklaring etter Facebook-bevis

SISTE NYTT

Siste meldinger