NRK Meny
Normal

20 milliarder til fornybar energi

Regjeringen setter av 20 milliarder kroner til et fond for utvikling av fornybar energi, kunngjorde statsminister Jens Stoltenberg da trontaledebatten startet i dag.

Regjeringen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Olje- og energidepartementet opplyste dessuten i dag at produsenter av vind- og vannkraft samt umodne teknologier og bioenergi vil få støtte i 15 år til kraftproduksjonen.

Regjeringen har utarbeidet kriterier for den nye støtteordningen for fornybar elektrisitet. Vindkraftprodusenter vil få 8 øre per kilowattime produsert elektrisitet. Umodne teknologier og elektrisitetsproduksjon basert på bioenergi vil få 10 øre per kilowattime.

Arbeid for alle

Stoltenberg la i trontaledebatten dessuten vekt på regjeringens satsing på arbeid for alle som det viktigste enkeltområde for om de rød-grønne har lyktes.

Det viktigste målet på om regjeringen lykkes, er om vi klarer å oppfylle Soria Moria-erklæringen. Og det som antakeligvis er det viktigste enkeltområdet, er om vi klarer å skape arbeid for alle.

Stoltenberg varslet at regjeringen vil fremme en stortingsmelding om inkludering og arbeid.

- Det er ikke snakk om å gi 100 prosent arbeid hele tiden for alle, men de som er stengt ute av arbeidslivet, må helt eller delvis komme inn på arbeidsmarkedet. Stortingsmeldingen vil inneholde måter vi skal samarbeide med bedriftene på.

Skolesatsing

Han trakk også fram målet om full barnehagedekning og satsing på skolen som viktige områder.

- Vi vil gi 900 millioner kroner til etterutdanning av lærere, vi vil gi mange millioner til nye lærebøker og det første kullet på videregående skoler neste år, skal få gratis læremidler.

Statsministeren mente også at regjeringen er i rute når det gjelder å opprette 10.000 nye årsverk i eldreomsorgen.

Kritikk

Opposisjonen vil kunne komme med sine kritiske spørsmål når trontaledebatten fortsetter.  Følg den direkte her på nrk.no.

Stoltenberg sa at regjeringen er godt i gang med å gjennomføre sine løfter, mens Fremskrittspartiets formann Siv Jensen mente at hun ikke ser tegn til den lovede kursendringen.

Siv Jensen kritiserer regjeringen

Kong Harald leste trontalen under åpningen av det 151. Storting tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger