Hopp til innhold

20 år med datavirus

I helga er det 20 år siden Robert Morris skrev 99 linjer med kode, som skulle vise seg å bli det første store datavirusangrepet.

Datavirus
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Totalt 6000 maskiner ble infisert, noe som tilsvarte om lag 10 prosent av alle maskiner som var på datidens Internett.

Fikk sin straff

Gisle Hannemyr
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

- Morris var sønn av en av de fremste ekspertene på datasikkerhet i USA. Han laget en såkalt orm som han slapp løs på nettet som utnyttet flere svakheter på det daværende nettet. Under rettssaken mot ham forklarte han at ikke hadde tenkt å gjøre noe skade. Han ville rett og slett la viruset telle antall maskiner på nettet, forteller Gisle Hannemyr, lektor i informatikk ved Institutt for Informatikk ved Universitet i Oslo til NRK.

Her får du et råd mot virus du sannsynligvis ikke kjente til.

Men om det var nettopp dette som var formålet med den første ondsinnete programvaren, er ikke godt å si. Men Hannemyr sier han ikke har grunn til å tro noe annet:

- Han fikk en mild straff: samfunnstjeneste med en prøvetid på tre år og en mindre bot. Dessuten stilte mange opp i retten og sa at han var en kjernekar, og at han ikke hadde tenkt å gjøre noe slemt, sier Hannemyr.

Håp, også for datakriminelle

Morris hadde gjort en programmeringsfeil slik at programmet spredte seg mye raskere enn han hadde trodd. Det ble så mange kopier at den fikk maskinene til å knele.

- Det var definitivt ikke meningen. Han hadde håpet at det skulle spre seg umerkbart. Den virkelige skaden skjedde da folk fikk panikk og koblet maskinene fra nettet, som førte til at hele nettet falt ned, sier Hannemyr.

Men det er håp, også for datakriminelle: I dag er nemlig Morris professor ved et av de største universitetene i USA, Massachusetts Institute of Technology, også kjent som MIT.

Hannemyr forteller hva som fikk noen gutter til å lage de første virusene på 1980-tallet her.

AKTUELT NÅ