Normal

Dømt til 18 års fengsel for drapet på Einar Opsahl

(OSLO TINGRETT) NRK.no: Noppadol Wanthaphirom (30) er dømt til 18 års fengsel for drapet på Einar Opsahl, oppbevaring av narkotika og brudd på våpenloven. Wanthaphirom anket på stedet.

Einar Opsahl

35 år gamle Einar Opsahl ble skutt og drept på en drosjeholdeplass i Oslo i fjor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Einar Opsahl (35) fra Asker ble skutt og drept med ett skudd mot hodet på Bislett i Oslo, natt til lørdag 18. juni i fjor. Tre dager etter ble nå 30 år gamle Noppadol Wanthaphirom (30) pågrepet og siktet for drapet.

Det var mye presse i Oslo tingrett under torsdagens domsavsigelse, der saken ble behandlet i tre uker i august. Dommer Ellen Martens begynte å lese dommen like før klokken 12. I den heter det at Wanthaphirom dømmes til fengsel i 18 år.

– Etter en helhetsvurdering er retten overbevist om at det var tiltalte som skjøt Einar Opsahl. Det er ikke mulig å finne noe moitv, drapet framstår som en henrettelse. Kanskje var det blind vold, kanskje ble han vitne til en narkotikahandel, leste Martens.

Videre forklarte Martens at retten ikke tror på tiltaltes forklaring om at det ikke var han som skjøt Opsahl.

– Retten finnner ikke forklaringen troverdig. Han nektet å svare på flere spørsmål, angivelig fordi han var redd for en vietnamesisk gjeng. I en annen sak nektet han å svare fordi han var redd for B-gjengen, leste Martens, som mente dette var påfallende.

Etter endt domsavsigelse ga Wanthaphirom beskjed om at han anker samtlige punkter på stedet.

Siri Ross Wessel

Bistandsadvokat Siri Ross Wessel sier familen mener dommen var det eneste rette.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Anket på stedet

Wanthaphirom er også dømt for brudd på våpenloven og besittelse av narkotika. Etter å ha anket virket han fattet og tok seg tid til å vinke til en bekjent på tilhørerbenken på vei ut av rettssalen.

– Han erkjenner ikke drapet, så det er naturlig at han anker. Vi skal nå gjennomgå dommen og forebrede oss på ankesaken, sier forsvarer Morten Engesbak.

Han mener saken er bevismessig komplisert, og mener dommeren i for liten grad legger vekt på åstedsvitner fra drapsnatten.

– Jeg er overrasket over at retten ikke i større grad tar for seg åstedsvitnene, der flere har forklart ting som peker bort fra tiltalte som gjerningsmann. Vitneforklaringen fra en forbipasserende vekter som så hele hendelsesforløpet blir ikke nevnt i det hele tatt, sier Engesbak.

Han er også overrasket over at retten i liten grad kom inn på at flere vitner har beskrevet en gjerningsmann med halvlangt hår, i motsetning til den korte piggsveisen Wanthaphirom hadde drapsnatten.

Statsadvokat Håvard Skallerud, som har ført saken fra påtalemyndighetens side, var opptatt med en annen sak torsdag og dermed ikke tilgjengelig for kommentar.

Tingrettsdommer Ellen Martens

Tingrettsdommer Ellen Martens under domsavsigelsen i Oslo tingrett torsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Familien: Det eneste rette

Bistandsadvokat Siri Ross Wessel representerer Opsahls mor. 30-åringen er også dømt til å betale oppreisning og erstatning til Opsahls familie.

– Jeg har naturligvis ikke fått snakket med min klient, men jeg vet at de synes dette var det eneste rette, sier Wessel i en kort kommentar til NRK.no.

Wantaphirom har sittet i varetekt siden han ble pågrepet, og nesten halvannet år skal dermed trekkes fra straffen. Han vil etter alt å dømme sitte i varetekt fram til ankesaken starter i Lagmansretten.

Tingrettsdommer Ellen Martens mener det er på det rene at Einar Opsahl og to andre venner hadde drukket øl på et utested ved Bislett stadion, og at Opsahl deretter satte seg inn det han trodde var en pirattaxi.

Det skal deretter ha oppstått tumulter, og retten mener det er bevist at tiltalte etter tumultene skjøt Opsahl i hodet med et skudd fra kort hold.

Begge vennene har vitnet i rettssaken. Den ene sa at han gjenkjente Wanthaphirom som gjerningsmannen, den andre at han ikke hadde noen følelser som tilsa at det var feil at tiltalte var gjerningsmannen.

Ba om frifinnelse

Wanthaphirom har innrømmet å ha vært på drosjeholdeplassen der Opsahl ble skutt, men har nektet for at det er ham som skjøt Opsahl. Han har erkjent besittelse av narkotika, men sier at det ikke var han som skjøt Opsahl.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at det var Wanthaphirom som avfyrte det dødelige skuddet, og har bedt om at Wanthaphirom fengsles i 18 år. Forsvarer Engesbak gikk i sin sluttprosedyre for at tiltalte måtte frikjennes for drap.

Politiet sa allerede tidlig at man mente Opsahl hadde blitt et tilfeldig offer, og at Opsahl trolig ble skutt fordi han satte seg inn i det han trodde var en pirattaxi.

Dom i Opsahl-saken

Forsvarer Morten Engesbak har bedt om frifinnelse for sin klient.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hevder det var en annen som skjøt

Wanthaphirom er tidligere straffedømt elleve ganger, og har ikke lovlig oppholdstillatelse i Norge. Under pågripelsen fant politiet nærmere ti kilo narkotika den tiltalte har erkjent å være i besittelse av.

Under ransakelsen ble det også funnet flere våpen, og tiltalte har også erkjent brudd på våpenloven. Aktor mener tiltalte ga drapsvåpenet til en venn etter drapet. Våpenet har siden ikke blitt funnet av politiet.

30-åringen nektet lenge å forklare seg for politiet, og hevdet innledningsvis at han var på et utested på Oslos østkant da drapet skjedde.

Rett før rettssaken startet innrømmet imidlertid 30-åringen at han var på stedet, noe som også har blitt bekreftet av blodfunn gjort på tiltaltes klær. Wanthaphirom har forklart at var en annen person som skjøt Opsahl, men har sier han ikke har våget å si hvem av frykt for represalier fra et kriminelt asiatisk miljø.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger