18-åring om overgrep: – Ble truet hvis jeg ikke gjorde som de ville

Den eldste av tre gutter som skal ha blitt misbrukt, sier han ble truet til være med på overgrep mot småbrødrene. Aktor mener saken mot ekteparet er styrket etter at 18-åringen selv inntok vitneboksen mandag.

Eidsivating lagmannsrett

Aktor Peter André Johansen (t.v.) mener 18-åringens forklaring vil styrke påtalemyndighetens sak. Her med bistandsadvokat Gunhild Lærum (stående) og politiadvokat Anne Siv Åvitsland da saken ble behandlet i januar.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Den omfattende saken mot et ektepar fra Romerike, som er tiltalt for svært omfattende overgrep mot tre gutter, behandles nå for tredje gang i rettsapparatet. Ekteparet ble i januar kjent skyldig av juryen i Eidsivating lagmannsrett, men fagdommerne satt kjennelsen til side. Aktor Peter André Johansen har tidligere omtalt saken som en av «norgeshistoriens verste overgrepssaker».

Den 40 år gamle kvinnen og 31 år gamle mannen har hele tiden nektet straffskyld, og gjentok dette da saken begynte mandag, skriver Aftenposten.

Som NRK meldte søndag, er det første gang den 18 år gamle sønnen selv inntar vitneboksen for å vitne mot moren og stefaren, når saken nå skal behandles på nytt i lagmannsretten.

– Ble truet med slag

De syv dommerne i lagmannsretten fikk ifølge Aftenposten høre rystende detaljer om vold, voldtekt og massiv seksuelt misbruk av de tre guttene som er fornærmede i saken.

18-åringen forklarte at han ble tvunget til å ha sex med både sin mor og med sin nye stefar. Han fortalte også at alt ble verre da de yngre brødrene kom til verden. I tiltalen heter det at overgrepene mot de yngste guttene startet da de var ett og to år gamle.

– Det verste var da jeg ble tvunget til å ha sex med småguttene. Jeg ble truet med å bli slått i hjel hvis jeg ikke gjorde som de ville. Guttene skrek, de fikk jo vondt selvfølgelig. Jeg synes det var helt jævlig, det er jo ikke normalt å gjøre noe slikt, sa gutten blant annet, ifølge avisa.

– Tøft på mange måter

I de tidligere rettsrundene i saken har det blitt spilt av videoavhør av 18-åringen og hans yngre søsken. Bistandsadvokat Gunhild Lærum har sagt til NRK at den eldste sønnen selv ønsket å vitne mot foreldrene fordi han ble så opprørt over at kjennelsen ble satt til side forrige gang.

Moren og stefaren var ifølge Lærum i en annen etasje i lagmannsretten mens 18-åringen forklarte seg mandag.

– Han forklarte seg rolig og detaljert om massive seksuelle overgrep fra han var liten gutt, og frem til han flyttet ut. Det begynte da han var seks år, og fortsatte til han ble plassert i fosterhjem i 2011, sier Lærum til NRK.

Hun sier det var en påkjenning for 18-åringen å selv vitne i retten.

– Det var tøft for ham på mange måter, men han er nok litt lettet også. Han ønsker å få opplyst denne saken, og mener det er viktig for dommerne å få se ansiktet hans.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rettstegning Øvre Romerike

Den tiltalte moren (40) og hennes ektemann (31) nekter straffskyld. Moren sitter varetektsfengslet, mens mannen ble løslatt etter at juryens kjennelse ble satt til side i forrige runde i lagmannsretten.

Foto: NRK

– Styrker saken

Moren og stefaren var i en annen etasje da 18-åringen vitnet. Aktor Peter André Johansen har tidligere omtalt saken «den verste seksuallovbruddssak som har blitt behandlet ved en norsk domstol». Johansen sier til NRK at han mener den eldste sønnens vitnemål styrker saken for påtalemyndighetens side.

– Det vil jeg si. Han forklarer seg utfyllende om en mengde detaljer. Det er mye om selve overgrepenes innhold, og det er mye fra hans følelsesliv rundt dette, sier Johansen, og legger til:

– Jeg vil tro det gjør inntrykk på dem som hører på, sier Johansen.

Det er tidligere kjent at de tre guttene begynte å fortelle om overgrep fra ekteparet, etter at de ble plassert i fosterhjem. Saken ble anmeldt til barnevernet, og politiet begynte deretter sin etterforskning.

– Tydelige på at dette ikke har skjedd

Ekteparet fra Romerike har hele tiden nektet straffskyld, og mener barna har blitt påvirket til å fortelle usannheter. Den første rettsdagen begynte med at ekteparet nok en gang svarte nei på spørsmålet om straffskyld, forteller kvinnens forsvarer, Siri Langseth.

– Dette fordi de er uskyldige, noe de også har forklart seg om i de to foregående rundene. De er helt tydelige på at dette ikke har skjedd, sier Langseth.

Forklaringen til 18-åringen fortsetter tirsdag. Først skal aktor gjøre seg ferdig med sine spørsmål, før forsvarerne skal spørre ut 18-åringen. Langseth sier forsvarerne vil avslutte sin utspørring av 18-åringen, før man eventuelt kommenterer hans vitnemål.

Etter forsvaret og bistandsadvokatens utspørring av den eldste gutten, vil det bli spilt av dommeravhør. Her vil dommerne også få høre de åtte og ni år gamle guttene fortelle om overgrep.

Det er satt av fire uker til saken i Eidsivating lagmannsrett, som vil gå frem til 23. juni.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger