Hopp til innhold

1796 nye koronasmittede registrert siste døgn – 677 i Oslo

FHI har bommet på hvor smittsomt deltaviruset er og hvor mye kontakt unge har, sier direktør Camilla Stoltenberg. Helseminister Bent Høie er enig med Camilla Stoltenberg om at høstens smittestrategi ikke har fungert godt nok.

Marja Kalmite og Vladir utfører koronatester i en 'Drive-in løsning' ved testsenteret i Tønsberg.

Koronatesting i Tønsberg.

Foto: H. Philip Hofgaard / NRK

Det siste døgnet er det registrert 1796 koronasmittede i Norge, ifølge MSIS. Dette er det høyeste tallet på ett døgn så langt under pandemien.

– Vi har ikke veldig god kontroll, i og med at det har økt så mye som det har gjort uke etter uke, samtidig vil flere bli vaksinert nå, og det vil hjelpe veldig på, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad om smittesituasjonen til NRK.

Nakstad sier Norge må komme seg gjennom de neste fire-fem ukene, fram til flere er fullvaksinerte, før man kan få mer kontroll.

Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ifølge helsedirektøren er det lite som gjenstår i regjeringens gjenåpningsplan som kan forverre smittesituasjonen mye.

– Ikke fungert godt nok

Høstens smittestrategi har ikke fungert godt nok, mener FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

– Det har ikke fungert godt nok, sier Camilla Stoltenberg til NRK onsdag.

– Det har ikke vært et ønske fra Helsedirektoratets og Helsedepartementets side at det skal spre seg så mye smitte i skolene, og det har økt raskere enn det vi forventet, sier Stoltenberg.

Hun mener FHI har bommet på to ting.

– Det ene er hvor mye sosial kontakt barn og unge og alle andre har hatt allerede før skolene begynte og hvor mye mer de ville få da skolene begynte. Det andre er muligens deltavirusets evne til å spre seg når man har så mye sosial kontakt.

Men hvorfor trodde dere ikke at det kom til å bli så mye sosial kontakt?

– Det er fortsatt smittevernregler som gjelder. Hvis man følger dem så ville det være noe mindre enn det nå har vært.

Stoltenberg sier videre at det viktigste nå ikke er å se på årsakene til den økende smitten, men hva man skal gjøre og hva smitten betyr i form av sykehusinnleggelser.

FHI direktør Camilla Stoltenberg

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg.

Foto: Amalie Henden / NRK

Høie enig med Stoltenberg

Helseminister Bent Høie sier seg enig med Camilla Stoltenberg i at smittestrategien ikke har fungert godt nok.

– Det er jeg helt enig med Camilla Stoltenberg i, sier Høie til NRK.

– Vi gjør nå ting sammen med kommunene, som vi allerede har gjort før, og da høster vi erfaringer underveis. Noe av erfaringen er at dette førte til mer smittespredning enn det vi ønsket, sier han.

– Derfor er det nå viktig at vi er åpne og revurderer måten vi jobber på. Det gjorde vi før helgen og vi ser nå at en del kommuner innfører tiltak. Og vi jobber videre nå sammen med kommunene.

– Har dere kontroll?

– Vi har fortsatt kontroll, men vi har ikke så god kontroll som vi skulle ønske og spredningen er nå for høy, sier Høie.

Bent Høie på toppen av Helsedepartementet

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er enig i Stoltenbergs vurdering av høstens smittestrategi.

Foto: Marthe Hagelien / NRK

Mener det ikke er nødvendig med nasjonale tiltak

Høie mener også det ikke er nødvendig med nasjonale tiltak, til tross for de rekordhøye smittetallene som ble meldt onsdag.

– Er du bekymret?

– Ja, vi ønsker ikke at så mange skal bli smittet på så kort tid. Jeg håper at det vi nå gjør sammen med kommunene skal bidra til å forbedre kontrollen.

Høie lover at det snart foreligger en avklaring om man kan vaksinere unge ned til 12 år. Tidligere har myndighetene tillatt at kommunene starter vaksineringen av unge ned til 16 år

Høyeste tallet på ett døgn i Oslo

Den forrige toppnoteringen var 1552 nye smittede og kom fredag i forrige uke.

Ifølge MSIS-oversikten til Folkehelseinstituttet ved midnatt natt til onsdag er 160.174 nordmenn bekreftet smittet, og økningen det siste døgnet oppgis å være 1796.

I Oslo er det registrert 677 nye koronasmittede siste døgn. Dette er det høyeste tallet på ett døgn så langt under pandemien. Tallet for tirsdagen er 305 tilfeller høyere enn det var for mandagen.

Byrådsleder Raymond Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen har bedt om nye råd fra nasjonale helsemyndigheter.

Foto: Nadir Alam / NRK

Har bedt helsemyndighetene om råd

Tirsdag ba Oslo kommune på nytt om råd fra nasjonale helsemyndigheter.

– Det er ingen tvil om at smittetallene er høyere enn vi fikk forespeilet fra helsemyndighetene da de satte skoler på grønt nivå, sier Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen til NRK.

– Derfor har vi nå bedt FHI og Helsedirektoratet om veldig tydelige råd for hvordan vi skal forholde oss.

– Det er også hast at vi får klare og tydelige råd om det som gjelder vaksinering av dem mellom 12 og 15 år. Vi er brukbart godt i gang med vaksinering av 16–17 åringene i en del bydeler. Enkelte bydeler er allerede oppe i 40 prosent, så det går unna, sier han.

Koronaviruset setter sitt preg på Norge

Koronapandemien har preget hovedstaden.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Ikke aktuelt å stenge Oslo igjen

– Er det aktuelt med ny nedstengning av byen?

– Nei, først og fremst er dette noen som har rammet noe få, og de aller fleste er vaksinert. Men det betyr ikke at man ikke skal være forsiktig og følge de anbefalingene og reglene vi har, sier byrådslederen.

Er det aktuelt å sette skoler på for eksempel gult nivå?

– Nå får vi anbefalinger først og er innstilt på å meddele oss raskt tilbake etter det.

– Tallene er veldig høye, og jeg skjønner at foreldre og lærere er urolige. Men vi ser også at innleggelsestallene er ganske lave, og de som blir innlagt er ikke så veldig syke. De blir utskrevet etter relativt kort tid. Vi har full rulle på massetesting rundt skolene i tillegg til vaksinasjon, sier han.

Seks færre innlagt enn i går

Onsdag var 83 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på seks pasienter fra dagen før, skriver NTB.

13 av pasientene får respiratorbehandling, og 24 ligger på intensivavdeling.

Det er to flere på respirator og to flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

62 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, ni er innlagt i Helse Midt-Norge, seks er innlagt i Helse Nord, og seks er innlagt i Helse Vest.

19 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse Midt-Norge, én er innlagt hos Helse Nord, og én er innlagt hos Helse Vest.

Siden februar i fjor har 160.174 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

AKTUELT NÅ