Hopp til innhold

17.200 søkte asyl i fjor

Rundt 17.200 personer søkte politisk asyl i Norge i fjor, langt flere enn året før. Likevel viser en ny FN-rapport at tallet på asylsøkere i vestlige land holder seg stabilt.

UDI

Utlendingsdirektoratet (UDI) fikk 17.200 asylsøknader i fjor.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

FNs høykommissær for flyktninger mener påstanden om at Vesten oversvømmes av asylsøkere ikke stemmer. I fjor søkte 377.220 personer om asyl i vestlige land, bare 100 flere enn året før.

44 land

Den årlige asylrapporten dekker 44 industrialiserte land, blant dem de 27 EU-landene, Australia, Canada, Japan, Sveits, Tyrkia og USA. Også Norge omfattes av rapporten.

Rapporten sier kun noe om hvor mange som har søkt asyl, men nevner ikke hvor mange som har fått innvilget søknadene sine. De nordiske landene opplevde samlet en økning i antall asylsøkere på 13 prosent.

Les: Vil la EU bestemme mer av norsk asylpolitikk

Les: Sendte ut 78 asylsøkere med tvang

Les: Langt færre asylsøkere

Les: Flere asylsøknader hurtigbehandles

Land med krig og konflikt

Årsrapporten fra Utlendingsdirektoratet (UDI) i Norge viser at 17.200 mennesker søkte om asyl her i landet i 2009. På to år økte antallet med 160 prosent. De fleste kom fra land med krig og konflikt.

Dersom søknader om oppholdstillatelse og familiegjenforening legges til, kommer det samlede antallet søknader opp i 101.000 i Norge.

Ida Børresen, UDI-direktør

UDI-direktør Ida Børresen vil prioritere å får ned saksbehandlingstiden i år.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Aldri før har UDI fattet så mange asyl- og oppholdsvedtak, sier direktør Ida Børresen.

- Likevel har vi for lang saksbehandlingstid i enkelte saker. Den viktigste oppgaven i år er å redusere saksbehandlingstiden, sier Børresen

Langt flere utvist

UDIs årsrapport viser også at myndighetene fattet langt flere utvisningsvedtak i fjor enn året før, nemlig 2650, en økning på 62 prosent. 1560 ble utvist for brudd på utlendingsloven, mens 760 utlendinger hadde begått straffbare handlinger.

Den største gruppen blant de utviste straffedømte var borgere fra Irak og Nigeria.

I tillegg ble 720 personer bortvist, de fleste fordi de manglet penger eller pass, visum eller oppholdstillatelse.

Borgere fra Nigeria, Russland, Litauen og Romania topper bortvisningsstatistikken.

AKTUELT NÅ