17-åringen la ut jihadistisk innhold og likte «Jihad John» på sosiale medier

Den sikta 17-åringen har delt bilde på sosiale medier som viser støtte til terrorangrep, og «likt» en av IS mest kjente medlemmer. – Han var 15 år gammel, bare et barn, sier forsvareren.

Jihad-John

LIKTE «JIHAD JOHN»: På en profil på sosiale medier som skal tilhøre den 17 år gamle russiske statsborgeren, kommer det frem at tenåringen skal ha «likt» den britiske IS-bøddelen Mohammed Emwazi, også kalt «Jihad John». 17-åringens forsvarer sier at gutten ikke støtter IS.

Foto: Ho / AFP

På en av kontoene på sosiale medier som skal tilhøre 17-åringen, ligger et bilde som hyller terrorangrepet på tvillingtårnene i New York.

Han har også uttrykt at han liker «Jihad John», den britiske IS-bøddelen som henrettet en rekke utenlandske IS-gisler, på annen profil.

Politiadvokat i PST, Kathrine Tonstad vil ikke kommentere innholdet på det som skal være 17-åringens profiler.

– Jeg kan ikke kommentere det konkret, annet enn at PST har hatt kjennskap til ham tidligere og at han skal ha vært i en radikaliseringprosess knyttet til ekstrem islamisme. Det har vært iverksatt noen forebyggende tiltak rundt ham, sier Tonstad.

Forsvarer: – Støtter ikke IS

Advokat Aase Karine Sigmond forsvarer tenåringen, som nekter straffskyld. Hun benekter at han støtter IS og viser til at det omtalte bildet ble publisert i 2015.

– Husk på at han var 15 år gammel, bare et barn, sier Sigmond til NRK.

– Det er samme tidsrom der det har kommet frem at han hadde kontakt med barndomsvenner som var radikalisert. Han tar fullstendig avstand fra radikalisering selv, sier Sigmond til NRK.

17-åringens forsvarer Aase Karine Sigmond.

IKKE TERROR: 17-åringens forsvarer, Aase Karine Sigmond, sier at 17-åringen ikke er radikal eller islamist.

Foto: Martin H. W. Zondag

17-åringen, som er russisk statsborger, ble pågrepet på Grønland i Oslo fredag etter at han ble pågrepet med en mistenkelig gjenstand. Han er siktet for besittelse av eksplosivt materiale.

Som NRK kunne fortelle i ettermiddag, skal gjenstanden ha bestått av lightergass og splinter, noe som ble bekrefter av politiadvokat Tonstad etter mandagens fengslingsmøte.

– Det er en tale om enhet som trolig har inneholdt lightergass. Så skal det ha vært teipet spiker utenpå denne enheten, sier politiadvokat i PST, Kathrine Tonstad til NRK.

Fuat Bas viser hvor han så 17-åringen med en hjemmelaget bombe lørdag kveld.

Skal ha vært inspirert av fremmedkriger

Tenåringen flyttet til Norge sammen med familien sin i 2010. Som NRK meldte søndag, skal den siktede 17-åringen ha begynt å vise sympati for IS da han var 15 år gammel.

Flere i miljøet rundt gutten ble bekymret for at han målbar ekstreme islamistiske holdninger og varslet det lokale politiet. Etter det NRK kjenner til, gjennomførte lokalt politi bekymringssamtaler med gutten, og PST ble varslet.

Tenåringen skal ha blitt sterkt inspirert av at en i samme krets knyttet seg til en ekstrem gruppe i Syria i 2014, sier en kilde som kjenner 17-åringen godt.

En annen kilde nær familien til 17-åringen ber pressen være varsom og vise hensyn til den siktedes unge alder.

– Han er jo bare en ungdom. Dette kom som et sjokk på oss.

Den tidligere treneren til 17-åringen vil ha svar på hva som har ført til det hun mener er radikalisering av tenåringen.

– Vi må spørre oss hvordan vi behandler barn og ungdom som kommer fra krigsherjede områder, sier vedkommende.

Mandag ettermiddag kom Oslo tingrett til at 17-åringen skal varetektsfengsles i to uker.

– Han mener han bør løslates fordi han mener seg uskyldig, sier forsvarer Sigmond.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger