NRK Meny
Normal

17-åring satt innesperret i samme hus som Behring Breivik

Et 17 år gammelt AUF-medlem ble pågrepet på Utøya, mistenkt for å ha hjulpet Anders Behring Breivik. 17-åringen satt 17 timer politiets varetekt, i mellomtiden lette familien blant ofrene.

Utøya
Foto: Kim Erlandsen / NRK

Politiet pågrep 17 år gamle Anzor Djoukev, som forteller sin historie til VG, fordi han reagerte annerledes enn de andre ofrene. Grunnen til dette skal være erfaringer med krig i hjemlandet.

Etter å ha overlevd massakren på Utøya, der mange av 17-åringens venner ble drept, ble han pågrepet og satt i forvaring i hovedhuset på Utøya.

Mens han satt i forvaring, skal han ha hørt stemmer fra andre etasje, der Anders Behring Breivik satt.

– Jeg ble ikke redd og klarte å holde meg rolig. Jeg fikk aldri panikk, sier 17-åringen til VG.

I går ble det meldt at politiet har startet det møysommelige arbeidet med å avhøre de flere hundre ungdommene som overlevde Utøya-massakren .

De første avhørene blir trolig ferdige alt i neste uke.

Sluppet løs etter 17 timer

Etter å ha blitt spurt ut på Utøya, ble Djoukaev fraktet til Hønefoss politistasjon klokken 22.30. Der ble han satt i en celle, og avhørt av politiet klokken 10.33 lørdag morgen, ifølge VG.

Avhøret skal ha foregått uten forsvarer tilstede. 17-åringen hevder at han ba om å få ringe familien, men at han ble nektet.

Politiet på Hønefoss sier at de ikke har mulighet til å sjekke om 17-åringen fikk tilbud om å ringe forsvarer eller familien.

Gutten skal ha blitt pågrepet fordi han hadde en avvikende oppførsel i forhold til de andre overlevende. Dette bekrefter stabssjef i Oslo-politiet, Johan Fredriksen.

Visste ikke om det var én eller to skyttere

På det tidspunktet 17-åringen ble pågrepet visste ikke politiet om det hadde vært én eller to skyttere på Utøya.

Tidligere denne uken meldte NRK at politiet, etter hvert som etterforskningen har pågått, har blitt mer og mer sikre på at gjerningsmannen var alene.

Politiet mener 17-åringen ikke kunne vise til godkjent identifikasjon, noe 17-åringen selv avviser.

Akershus AUF bekrefter at 17-åringen stod på deres deltagerliste.

Etter å ha blitt sluppet ut av forvaring, kjørte politiet han til Sundvollen hotell, der han ble sluppet av.

Først da fikk 17-åringen ringe sin familie. 17-åringens mor forteller at hun ble mer og mer sikker på at sønnen var død.

17-åringen løp og gjemte seg da skytingen startet, oppdaterte Facebook, og sendte en melding til storebroren.

Politimester beklager

Etter dette sluttet han å sende meldinger, og familien ble mer og mer desperate utover natten, fordi de ikke visste at mobiltelefonen var beslaglagt av politiet, uten strøm.

Tidligere denne uken møttes 17-åringen og hans familie, en representant fra 17-åringens hjemkommune, en representant fra AUF og en representant fra Delta-politiet for å snakke om det som har skjedd.

Johan Fredriksen i Oslo-politiet vil ikke si hva som kom ut av møtet, men mener politiet viste klokskap og empati i denne situasjonen.

– Jeg ser mange utfordringer i totalbildet, og grunnlaget for at vi viet ham denne oppmerksomheten har ikke vært tilfeldig, sier Fredriksen til VG.

Han understreker at politiet gjør det som står i deres makt for å hjelpe 17-åringen, og at hans status umiddelbart ble endret fra mistenkt til fornærmet etter avhøret 23. juli.

Politimesteren i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, beklager hendelsen, skriver VG.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger