NRK Meny
Normal

- Jeg gjorde ikke noe ulovlig

Gaza-demonstrasjonen i Oslo sentrum sist lørdag ble ikke helt som 16 år gamle Oskar A. Brandtzæg Næss hadde tenkt.

Brandtsæg Næss
Foto: NRK

Han ble innbrakt av politiet sammen med 158 andre, etter at voldelige demonstranter blant annet sendte fyrverkeri mot politiet.

- De tok fra meg mobilen og skoene og satte meg på glattcelle. Jeg fikk ikke kontakte noen, ikke gang min far, forteller 16 åringen.

Men først satt han og mange andre mindreårige innesperret i en stor og kald fellescelle i politiets sentralarrest i Oslo.

Politiet brakte inn tre busslaster med ungdommer til politistasjonen på Grønland i Oslo etter opptøyene som oppsto i etterkant av demonstrasjonen mot Israel i Parkveien.

- Jeg sto langt fremme i demonstrasjonen. Etterhvert ble det helt kaos, og jeg ble presset fra alle kanter. Da ønsket jeg å komme meg bort fra stedet, men det var vanskelig å komme seg ut av folkemengden.

I stedet blir han og mange andre tatt hånd om av politiet.

Video nsps_upload_2009_1_13_0_11_51_2216.JPG

Video: Her blir sekstenåringen hentet av politiet.

- Jeg hadde ikke gjort noe ulovlig

- Vi fikk ikke muligheten å fjerne oss, vi oppfattet ikke advarslene fra politiet før vi hørte dem rope fra helikopteret. Og plutselig var vi arrestert.

Etter fem timer på venteværelset ble altså sekstenåringen plassert i en glattcelle sammen med en mann han ikke kjente.

- Det var irriterende å bli tatt med av politiet, for jeg hadde ikke gjort noe ulovlig. Jeg ble etterhvert tatt bilde av og identifisert, og så plassert på glattcellen i to timer. Det føltes nedverdigende. Jeg måtte dele madrass med en voksen fyr jeg ikke kjente. Alt vi hadde i cella var et teppe og den tynne plastmadrassen. Det er bare betongvegger, en vask og et toalett der inne.

Barneombud Reidar Hjermann

Reidar Hjarmann.

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

- Det hele var en ekkel opplevelse. Jeg fikk ingen informasjon om hvorfor jeg ble arrestert og om det som skjedde underveis. Da jeg slapp ut var jeg helt utmattet, det var både en stor psykisk og fysisk påkjenning. Jeg syntes det politiet gjorde mot oss var dårlig gjort.

- En glattcelle er ikke et egnet sted for barn

Barneombud Reidar Hjermann er negativ til at politiet plasserer barn på glattcelle. Han mener at bruk av glattcelle generellt er veldig problematisk når det gjelder mindreårige.

- Å havne på glattcelle etter å ha blitt pågrepet av politiet er i strid med det som er best for barn. Man sitter der alene uten mulighet å få snakke med noen voksne. Man får ikke mulighet til å bearbeide det som har skjedd. Det I tillegg er det å være med på en voldelig demonstrasjon som utvikler seg slik som den på lørdagen påkjennelse i seg selv.

- Kan ikke tilby dem hotellrom

Justisminister Knut Storberget (Ap) er ikke enig i kritikken.

Justisminister Knut Storberget

Knut Storberget.

Foto: John Petter Reinertsen

- Man må ha forståelse for politiets situasjon i den spesielle perioden som oppstod da det sto på som verst i Oslo. Skal de klare å håndtere en så stor gruppe på over hundre bråkmakere, er man nødt til å låse inn folk. Og det sier seg selv at vi kan ikke tilby hotellrom til alle disse.

Justisministeren sier at det beste hadde vært å unngå at mindreårige blir satt på glattcelle, men at politiet i en slik situasjon som var i Oslo torsdag og lørdag, må politiet gis friere handlingsrom for å ordne opp raskt.

Les også: 15-åring angrer ikke på det han gjorde

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger