15.000 har meldt seg ut av Kirken på fire dager

Til sammen 15.053 personer har meldt seg ut av Den norske kirke gjennom den elektroniske løsningen som ble lansert mandag, opplyser Kirken.

Bragernes kirke

MASSEUTMELDING: På fire dager har antallet utmeldinger fra Kirken eksplodert.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Samtidig har Kirken registrert 549 innmeldinger på de fire dagene som er gått siden den nye løsningen ble tilgjengelig på Den norske kirkes nettsider. De aller fleste utmeldingene kom den første dagen, med 10.854 utmeldinger.

Hittil i år har Den norske kirke mottatt 24.278 utmeldinger og 1.369 innmeldinger.

– Vi var forberedt

Helga Haugland Byfuglien

Biskop i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien, var forberedt på mange utmeldinger denne uken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ledende biskop i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien, er ikke overrasket over at mange melder seg ut.

– Vi var forberedt på et betydelig antall utmeldinger og har stor respekt for det enkelte menneskes valg. Disse signalene tar vi alvorlig. Vår oppgave fremover er å gi videre det kristne budskapet og slik formidle hvilken viktig plass kirken kan ha i menneskers liv, sier hun.

Jens-Petter Johnsen

Direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet sier det aldri har vært vanskelig å melde seg ut av kirken.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet tror mange som allerede hadde bestemt seg, benyttet anledningen til å melde seg ut elektronisk, og at dette er årsaken til det høye antallet utmeldinger på mandag.

– Selv om det aldri har vært vanskelig å melde seg ut av kirken, har mange latt være å sende utmeldingsskjema eller rette feil i registeret. Denne selvbetjeningsløsningen gjør det enklere å melde seg ut, sier Johnsen.

Helleland: – På høy tid

Linda Hofstad Helleland

Det var på tide at Den norske kirke fikk til en enklere løsning for å melde seg ut, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Tidligere har medlemmer av Kirken måtte selv ta kontakt med det lokale menighetskontoret for utmelding. Den nye nettbaserte løsningen vil gjøre det mulig for personer å umiddelbart finne ut om man er registrert som medlem- eller ikke i kirken. På tide at systemet endres, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Jeg har vært veldig opptatt av at Den norske kirke skulle få på plass en elektronisk løsning. Når noen prøvde opptil flere ganger å melde seg ut uten å lykkes så var det klart at utmeldingssystemet måtte endres, forteller Helleland til NRK.

– Antall utmeldinger denne uken viser at det var på høy tid å få på plass en enkel og ubyråkratisk utmelding på nett, sier kulturministeren.

250 nye medlemmer på fire dager

Human-Etisk Forbund opplyser at de har fått et stort medlemsshopp denne uken.

– Vi ser at iløpet av de fire første dagene denne uken har vi fått 250 nye medlemmer. Vanligvis pleier vi å få rundt 10 til 15 nye medlemmer hver dag, sier kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund Agniezka J. Bryn til NRK.

Human-Etisk Forbund har tidligere blitt kontaktet av flere personer som har forsøkt å melde seg ut av Den norske kirke, men ikke klart det. Nå tror Bryn at de vil få flere nye medlemmer i tiden fremover.

– Det at kirken har innført en nettbasert løsning hvor man kan finne ut om man er medlem og melde seg ut vil føre til at flere melder seg ut. Denne løsningen vil nok også føre til at flere melder seg inn hos oss, forteller hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger