15 av 23 IS-gisler betalt ut

Av 23 gisler som terrorgruppen IS har kidnappet i Syria, har 7 blitt drept. Én er fortsatt i fangenskap, og de som har sluppet fri er betalt ut.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

KIDNAPPET: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal være kidnappet i Syria.

Foto: Privat

Det viser en oversikt som avisen New York Times har laget.

– Sannsynligvis har det vært penger involvert i alle tilfeller hvor IS har sluppet fri gisler, sier frilansjournalist Pål Refsdal, som selv ble tatt som gissel av Taliban i Afghanistan i 2009.

Utenriksminister Børge Brende sa på en pressekonferanse torsdag at Norge henter inn informasjon fra land som har vært i lignende situasjoner. Men det skal være helt uaktuelt å betale løsepenger.

- Unngå økt risiko

– Det er nødvendig å være tydelig på dette for å unngå økt risiko for andre borgere i fremtiden, sier Brende.

UD legger til grunn at det siste bildet av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som IS har publisert, er tatt i løpet av den siste måneden og at han er i live.

Det var på onsdag kveld at statsminister Erna Solberg bekreftet at en norsk statsborger er kidnappet, og at norske myndigheter har jobbet med å få ham løslatt siden januar.

Refsdal er klar på at IS dreper de gislene de ikke får solgt. Det viser historikken som New York Times har kartlagt: Én er fortsatt i fangenskap, syv har blitt drept og 15 er sluppet fri gjennom betaling av løsepenger, ifølge avisen.

Mener landene betaler

Frilansjournalisten sier løsepengene som utbetales sannsynligvis kommer fra land, men at man fordekker det.

– Enten gjør man som rederne i Somalia, og engasjerer et sikkerhetsselskap som får betalt både for oppdraget og for å betale piratene løsepenger. Andre ting kan være at Qatar betaler ut løsepenger og at de får igjen i «goodwill» eller annet, eller at en familie får utbetalt et nødlån til å utbetale løsepenger, sier Refsdal.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger