NRK Meny
Normal

1400 irakere har falsk identitet

1400 irakere som har opphold her i Norge kom hit under falsk identitet. De som nå vil ha tilbake sitt virkelige navn risikerer å bli utvist.

En av dem er irakiske Imad Fakre i Fredrikstad. Han vil ha tilbake sin ekte identitet, slik at han kan reise hjem på sykebesøk.

Fakre oppga det falske navnet Kaees Salah Hassan da han kom i 1999, fordi han var redd for at det skulle skje noe med kona og barna som ble igjen i Irak da han flyktet.

Tror ikke på dokumentasjon

Nå som Saddam Hussein er fengslet, frykter Fakre ikke lenger for at familien skal bli forfulgt, og vil leve under sitt virkelige navn.

- Sju år uten pass er som et fengsel. jeg kan ikke reise. Jeg kan ikke gjøre noen ting. Min 75 år gamle mor er veldig syk og ligger på sykehus i Syria og jeg kan ikke dra og besøke henne, sier Fakre oppgitt.

Fakre mener å ha funnet dokumentasjon som beviser hvem han er, men Utlendingsdirektoratet (UDI) avslår endring av identitet fordi de har grunn til å tro at dokumentasjonen er falsk.

- De sier at jeg har hentet et falsk pass fra den irakiske ambassaden i Stockholm. Jeg har fødselsattest og militærlegitimasjon, sier Fakre.

 

Imad Fakre og advokat Bjørn-Ottar Winsvold
Foto: Thor-Erling Thømt Ruud / NRK

 

Risikerer utvisning 

Avdelingsdirektør Morten Hansen
Foto: Arkivfoto: Berit Roald, Roald, Berit

- Vanligvis er pass som er utstedt etter 1. juli 2004 av irakisk myndighet tilstrekkelig, men her skriver myndighetene at de stiller andre krav. Og jeg får ikke vite hva disse kravene består i, sier Fakres advokat, Bjørn-Ottar Winswold.

For avdelingsdirektør Morten Hansen i utledningsdirektoratet er opp mot 1400 falske irakiske navn et stort problem.

- En person som tidligere har gitt oss opplysninger om en helt annen identitet risikerer å miste den tillatelse han har fått og å bli utvist, sier Hansen.

Hansen mener at Fakres identitetsproblem må ordnes opp i.

- Det er fint at han er ærlig her, men slikeopplysninger skal komme så tidlig som mulig. Disse sakene blir jo bare verre og verre ettersom tiden går, etter hvert som de opparbeider seg rettigheter som de egentlig ikke har krav på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger