Hopp til innhold

14-åring sendt hjem til krig

Rett før krigen ble en 14 år gammel libanesisk jente sendt ut av Norge. Hun havnet midt i krigen i hjemlandet.

- Søknader om visum blir behandlet på samme måte som før krigen, sier direktør i Utlendingsdirektoratet, Ida Børresen.

 Det betyr at de ikke får spesialbehandling i visum- eller asylsaker. I år har 15 mennesker fra Libanon blitt sendt ut av Norge.

 

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

 En av dem var 14 år gammel, og hun hadde bodd i Norge i åtte år. Hun måtte reise sammen med sin far og den 18 år gamle broren.

Tilbake i Norge sitter moren, og hun har fortvilet forøkt å få datteren tilbake i de ukene krigen har pågått. 

Få meg vekk!

- Det er veldig vanskelig for meg og for henne. Hun har et helvete der nede. Det er ikke så lett å beskrive. Hun vil bare komme ut så fort hun kan. Hun sier: "Jeg driter i alt. Få meg vekk herfra!", sier moren Ahide Hamze til NRK Dagsnytt. Hun bor i Norge sammen med sin ett år gamle sønn.

Mor og datter ble splittet på brutalt vis.14-åringen var hjemme hos faren sin da politiet kom.

- Hun sa at politiet var der og ville ta med pappa. Jeg sa at hun kunne komme til meg. Hun sa: "Nei, de vil ta med meg også", forteller Ahida. Moren fikk snakke med politiet, men de sa de hadde papirer på å ta med seg datteren. De gjorde bare jobben sin.

Havnet i krigen

Ahida fikk så vidt møtt dattera si før hun ble fulgt på flyet til Beirut. Dette skjedde 21. juni. Tre uker etter begynte bombingen av Libanon. Datteren Amal og sønnen Jibreel (18) har oppholdt seg i Tripoli, nord i Libanon, der kampene ikke har vært så harde. Likevel har de fått merke bomberegnet like i nærheten. Moren har søkt visum for barna sine for å få dem midlertidig tilbake.

- Myndighetene sa at de prioriterer libanesere, men dette har ikke gått fort, sukker den libanesiske kvinnen.

- Prioriterer libanesere

 I år har 15 mennesker fra Libanon blitt sendt ut av Norge. Direktør i utlendingsdirektoratet, Ida Børresen, sier at de ikke har endret regelverket når det gjelder libanesere.

- Når det gjelder søknad om visum fra Libanon så følger vi samme praksis som før krigen. Vi har imidlertid gjort to endringer ved at visum kan søkes fra en person i Norge og at vi prioriterer disse sakene høyt.

- Hva betyr en høy prioritering?

- Det betyr at vi gjør det så raskt vi bare kan, sier Børresen.

- Urettferdig

Nå har det gått over en måned og Ahida Hamze har ennå ikke fått noe svar på visumsøknaden.

- Det er egoistisk. Det er urettferdig rett og slett. De ser ikke menneskene her. De ser bare papirer, sier det fortvilte moren.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil ikke kommentere saken utover å si at det ikke er noen særregler for libanesere selv om det nå er konflikt i Libanon, og at de som vil kan søke om asyl på nytt.

 

AKTUELT NÅ