Hopp til innhold

133 av 141 helseledere har millionlønn

De aller fleste i ledergruppene ved sykehusene i Helse Sør-Øst har millionlønn, og det gjelder ikke bare topplederne.

Drammen sykehus

SNITT: 1,4 MILL: Vestre Viken helseforetak. Her tjener alle lederne over en million kroner. Gjennomsnittslønnen for de i ledergruppen ligger på over 1,43 millioner.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NRK har fått innsyn i lønnen til ledergruppene ved alle helseforetakene i Norges største helseregion, Helse Sør-Øst.

Tallene viser at 133 av de i alt 141 lederne har en årslønn på over en million kroner. Gjennomsnittslønnen ligger på i overkant av 1,3 millioner kroner.

De fleste arbeidstakere som nå forhandler om lønn, kan se langt etter lønninger i samme størrelsesorden.

Det er 11 helseforetak i denne helseregionen, inklusive Sykehuspartner og Sykehusapotekene. De fleste helseforetakene omfatter flere sykehus.

Tjener godt

Rundt 250 lederstillinger i staten ligger i et eget lederlønnssystem. Her finner vi blant annet ansatte i forsvaret, politiet, departementer og direktorater. Sammenliknet med dem, kommer mange av lederne i helseforetakene svært godt ut.

Luftfartsdirektøren hadde for eksempel ved årsskiftet en lønn på 1,36 millioner kroner. 74 av lederne ved helseforetakene tjener mer, eller omtrent det samme.

Best tjener sykehusdirektøren for Oslo universitetssykehus med 2,2 millioner kroner i lønn, etterfulgt av direktøren for Ahus med 1,8 millioner.

Sjefen for Sykehuspartner tjener 1,6 millioner kroner.

Ved OUS er gjennomsnittslønnen for de som sitter i ledergruppen 1,6 millioner kroner. På Ahus 1,4 millioner, mens i Sykehuspartner ligger den på i overkant av 1,3 millioner kroner.

– Verre enn jeg trodde

– Jeg tror nesten ikke det jeg hører, dette er mye verre enn jeg trodde, sier Kjersti Toppe (Sp), som sitter i Stortingets helse og omsorgskomite.

Kjersti Toppe (Sp) i vandrehallen da Helseminister Bent Høie (H) tirsdag i Stortinget talte om informasjonssikkerhet i Helse sør-øst.

FOR HØYT: Kjersti Toppe (Sp) mener lønnsnivået er for høyt i helsevesenet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hun mener det er akseptabelt at for eksempel lederen for Helse Sør-Øst har et så høyt lønnsnivå.

– Men det er harde prioriteringer i helsevesenet, og jeg tror mange reagerer på slike lønnsnivåer ved sykehusene, sier hun.

– Feil å sammenlikne

Helseminister Bent Høie (H) mener det blir feil å sammenlikne lønnsnivået i helseforetakene med statsforvaltningen.

Bent Høie

KONKURRANSEDYKTIGE: Helseminister Bent Høie (H) vil at sykehuslederne skal ha konkurransedyktige lønninger, men ikke være lønnsledende.

Foto: NRK

– Sykehusene må sammenliknes med de statlig eide selskapene. Ved sykehusene har de ikke samme sikkerhetsnett som ansatte i statlig forvaltning, og det gjenspeiles i lønnsnivået, sier han.

– Hvis vi sammenlikner sykehusene med heleide statlige selskaper, er de ikke lønnsledende.

Mange av lederne rekrutteres blant sykehusleger med høy lønn.

– Vi ønsker jo at dyktige leger og klinikere skal ta lederstillinger i sykehusene. Da må det også være konkurransedyktige lønninger, sier helseministeren.

Les også: Innrømmer at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang

Moderasjon

I 2015 kom det nye retningslinjer for lønn og andre godtgjørelser til ledende ansatte i foretak og selskaper hvor staten er medeier. Helseministeren presiserte den gangen at disse også gjelder for sykehusene. Hovedprinsippet er at lønningene skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende. Det skal dessuten legges vekt på moderasjon.

– Sykehusene skal følge statens retningslinjer, og det oppfatter jeg at de gjør i de nye avtalene som inngås, sier Høie.

Dette tjener de

MILLIONLØNN:Dette tjener helsetoppene.

Foto: Grafikk: Joakim Nordstrøm / NRK

Les også: Sykehus jukset til seg millionbeløp

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger