Hopp til innhold

1300 mennesker dannet «Fredens ring» utenfor synagogen etter ungt muslimsk initiativ

ST.HANSHAUGEN/MARIENLYST (NRK): – Allahu akbar! ropte overrabbiner Michael Melchior til de rundt 1300 frammøtte utenfor synagogen i Oslo lørdag kveld.

Ring rundt synagoge i Oslo

Gaten var full av folk da unge muslimer lørdag inviterte til å danne «Fredens ring» rundt synagogen i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Arrangementet startet med at gaten utenfor synagogen fyltes opp av muslimer og andre deltakere som holdt hender. De dannet det de kalte «Fredens ring». Ved inngangen til synagogen avsluttet rabbineren og menigheten sabbaten med havdalah – bønnesang og med tenning av lys.

Michael Melchior fortalte nesten på gråten om hvor stort inntrykk markeringen i Oslo hadde gjort på faren til Dan Uzan som ble drept foran synagogen i København.

English version: «Ring of Peace» outside Oslo synagogue

Overrabbiner Michael Melchior forteller at han reise til begravelsen av mannen som ble drept da han sto vakt utenfor synagogen i København forrige helg.

– Etterpå satt jeg med de ulykkelige foreldrene som hadde mistet sitt mest kostbare. Jeg fortalte dem om initiativet fra unge muslimer her i Oslo, og faren til Dan Uzan omfavnet meg og begynte å gråte.

– Han sa til meg: «Du må si til de unge muslimene i Norge at de har gitt meg håp. De har gitt meg en grunn til å fortsette å leve. kanskje det var en mening med min sønns død. kanskje det gir grunn til liv for framtiden» – Denne beskjeden går til hele verden, for det er ikke bare her i Norge, det er en universell beskjed, sier han.

Hajrad Arshad (17) sier i sin appell at hun mener hele Norge som nasjon må støtte minoritetene. – Vi som muslimer har opplevd å bli utsatt for hets, og derfor vil vi støtte jødene nå, sier hun.

– Vi har den samme frykten

– Flesteparten av oss muslimer står opp for jøders rettigheter. Jeg håper at andre miljøer gjør som oss og kjemper mot radikalisering. Det er urettferdig å bli stilt inn mot veggen for alt en muslim gjør, – vi beklager ikke her i dag angrepet i København. Det vi gjør her er å vise at vi står sammen med dere. Vi føler den samme frykten som dere, og vi skal ta støyten sammen med dere, sier initiativtaker Hajrah Arshad i sin appell.

Til NRK sier Arshad at hun syns det er flott at så mange har møtt opp og at de har fått så mange positive tilbakemeldinger.

– Rabbinerens tale var rett fra hjertet, på samme måte som våre taler var rett fra hjertet. Det viser at folk legger sjela si i dette. Dette er ikke det siste dere ser av oss, sier hun.

Forstanderen til jødene i Oslo, Ervin Kohn, takker alle de oppmøtte utenfor synagogen. – Dere sender et veldig sterkt signal om at vi ikke er alene. Å jobbe mot frykten alene er vanskelig, og da er det bra at vi er så mange sammen i dag.

– Sammen mot frykten

– Vi må jobbe mot frykten. Det er mye lettere å jobbe mot frykten når vi er sammen. Det er veldig fint at vi er sammen så mange her i dag, sier Ervin Kohn.

– Hvorfor har denne markeringen fått så stor oppmerksomhet? Det fordi det er unikt. Det er unikt at muslimer står i denne grad opp mot antisemittisme. Jeg tror vi igjen kan si «look to Norway» etter det som har skjedd her i kveld. Denne markeringen fyller meg med håp. Ungdommene tar tilbake definisjonsmakten. De vil ikke la ekstreme tegne fiendebilder. Fortsetter vi den kampen er vi kommet langt, sier han videre.

Fredens ring samlet 1200-1400 mennesker

Gaten utenfor synagogen i Oslo var stappfull under lørdagens solidaritetsmarkering. Mellom 1200–1400 møtte opp ifølge politiet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etter appellen forteller han NRK at han er overveldet.

– Jeg sa til Harjah da hun ringte tidligere i uken at kommer det 30 er det ikke bra, det kan virke kontraproduktivt. Fyller man Bergstien, er det veldig bra. Og det klarte de. Jeg tror de fylte halve St. Hanshaugen også jeg, sier Kohn.

– Vi føler at vi ikke er alene, og det gir håp om fremtiden. Et håp om å bygge ned fiendebilder og kjempe mot dem som ønsker å skape fiendebilder. Ekstremistene ønsker akkurat det. Og å ta fra ekstremistene definisjonsmakten er viktig, sier han videre.

Det var sterke appeller og rabbineren ropte «Allahu akbar» gud er stor –, under sin appell.

– Det var flott å se. Muslimer og jøder har den samme stamfaren, vi har den samme guden. Det er mer som samler oss enn som deler oss, sier Kohn.

– Håper budskapet varer

Yassine Arakia utenfor synagogen i Oslo under markeringen Fredens ring

Yassine Arakia sier han håper at mange unge lærer noe av lørdagens markering. – Den eneste måten å jobbe for fred er å vise kjærlighet og solidaritet. Det er med god grunn at mange unge føler seg redde og da må vi gjøre noe med det, og det gjør vi ved en slik type markering, sier han.

Foto: Pedja Kalajdzic / NRK

Bystyrerepresentant for Høyre i Oslo og lærer Yassine Arakia sier til NRK at han er veldig glad for at det er ungdom som står bak arrangementet. Han håper å se at andre land vil arrangere lignende markeringer.

– Jeg har med barna mine, og det er flott å se dette samholdet. Jeg håper å se at budskapet fra i dag varer. Det gir håp for framtiden, jeg er veldig stolt, sier han.

Han påpeker at det er viktig at norske, unge muslimer i dag får høre historiene om hvordan jøder og muslimer også historisk sett har hjulpet hverandre.

– Som da muslimer hjalp jøder under den spanske inkvisisjonen. Det er viktig at de unge ikke bare føler på problemene hele tiden, men kan føle at de selv kan bidra til å finne løsninger, sier han.

– Jeg håper mange unge lærer noe av dagen i dag. Den eneste måten å jobbe for fred er å vise kjærlighet og solidaritet. Det er med god grunn at mange unge føler seg redde og da må vi gjøre noe med det, og det gjør vi ved en slik type markering. Vi bygger et samfunn som bryr seg om hverandre, sier han videre.

Rogaland KrF vil beskytte jødene

Ann Elin Ayah Eilefsen ved synagogen i Oslo

Ann Elin Ayah Eilefsen sier timingen på arrangementet er veldig riktig på grunn av alt som har skjedd ute i Europa.

Foto: Pedja Kalajdzic / NRK

– Folk er positive

Ann Elin Ayah Eilefsen, muslimsk konvertitt, sier det er en del voksne muslimer som er kommet for å passe på.

Alle snakker positivt om dette arrangementet i det muslimske miljøet. Unntaket er ekstremistene. De bygger jo gjerne opp under hat. Men generelt er folk positive.

– Arrangørene er superflinke og unge, og vi voksne støtter opp og er her for å passe litt på.

– Dette er et kjempeflott, og et veldig viktig initiativ. Og timingen er veldig riktig timing på grunn av alt som har skjedd ute i Europa, sier hun.

Også i Bergen er det arrangert støttemarkering for byens jøder lørdag kveld.

Norsk jøde: – Jeg er så redd at det går utover livet for meg og barnet mitt

AKTUELT NÅ