Dispensasjons- og klagenemnda for behandling i utlandet har sagt ja til fire søknader. I dag møtes nemnda for å ta stilling til en femte sak.
Denne saken gjelder et par som vil sykdomsteste befruktede egg for å prøve å få et barn som er friskt og som dessuten har samme vevstype som et barn de har fra før. Paret ønsker dermed å få et barn som kan være beinmargsdonor til et alvorlig sykt barn, skriver Vårt Land.

Utfallet av den såkalte Mehmet-saken har ført til at flere par får sykdomstestet egg. Her er Mehmet sammen med far Salim Yildiz og mor Aynur Yildiz. (Arkivfoto: Scanpix)
Professor Ola Didrik Saugstad har advart mot å liberalisere bioloven. Han konstaterer nå at det gjennom nemnda i praksis er åpnet for pre-implantasjonsdiagnostikk.
- Mehmet-saken var ikke noe unntak, den saken nærmer seg nå
norm. Det måtte politikerne forstå i Mehmet-saken, kanskje var det formålet også, sier Saugstad.
September
Etter behandlingen av dem femte saken i dag, ligger det fortsatt åtte saker og venter.
Disse sakene handler om par som vil ha hjelp til å sortere befruktede egg for å få friske barn, altså å unngå en alvorlig sykdom som kan diagnostiseres i et befruktet egg.
- De søker ikke om hjelp til å finne en framtidig donor for et sykt barn. Vi håper å få behandlet sakene i september, sier kontorsjef og sekretariatsleder Karin Bjørnebekk i Dispensasjons- og klagenemnda for behandling i utlandet.
Mehmet
Aynur Yildis, moren til blodsyke Mehmet Yildiz (8), er den første i Norge som er blitt gravid etter eggsortering.
Mehmet lider av thalassemi, og transplantasjon av beinmarg fra en frisk søster eller bror er det eneste som kan gjøre ham frisk. Yildiz fikk dispensasjon fra bioteknologiloven og fikk eggene implantert i USA. Hun bærer nå et barn som kan redde Mehmets liv.
Eggsortering er en form for kunstig befruktning som ikke
tidligere var tillatt. Det befruktede egget må testes både for sykdom og vevstype før det eventuelt settes inn i livmoren.