13-åringens mor flyttet på grunn av miljøet på ungdomsskolen

OPPDATERT MED PFU-FELLELSE

13-åringen som nyttårsaften ble funnet død skal ha byttet barneskole på grunn av mobbing. I høst startet hun på ungdomsskolen. Samme dag leverte moren en klage på skolens psykososiale miljø.

Mølladammen skole i Bærum

LEVERTE KLAGEN: Den 13 år gamle jenta begynte på Mølladammen ungdomsskole i høst, men sluttet på skolen i slutten av september.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

Oppdatert 20. april 2017

«Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, mener NRK brøt god presseskikk i forbindelse med et innslag om en 13 år gammel jente som døde av avmagring nyttårsaften 2015. Jentas mor var på dette tidspunktet siktet for grov omsorgssvikt. I innslaget ble det sagt at jenta hadde blitt mobbet, og mobbingen ble koblet til dødsfallet.

Etter utvalgets mening var det akseptabelt av NRK å omtale mobbepåstandene og mors forsøk på å få hjelp. Men PFU reagerer på måten påstandene ble omtalt på. Utvalget mener NRK ikke tok de nødvendige språklige forbehold, og videreformidlet påstander om mobbing som fakta. NRK brukte også formuleringer som i for stor grad knyttet mobbing til spiseforstyrrelsen.

Slik utvalget ser det, identifiserte ikke NRK påståtte mobbere for et større publikum, men på et tidlig tidspunkt navnga redaksjonen aktuelle skoler og klassetrinn. Dette bidro til at barn kunne oppleve at det ble pekt på dem, og derigjennom også oppleve seg utpekt som skyldige i at en jevnaldrende utviklet alvorlig sykdom og senere døde.

NRK har brutt god presseskikk på punkt 4.8 i Vær Varsom-plakaten, om å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barn.»

Oslo, 18. april 2017

Pressens Faglige utvalg: Liv Ekeberg, Alexander Øystå, Kirsti Husby, Martin Riber Sparre, Nina Fjeldheim, Sylo Taraku, Reidun Førde

NRK får bekreftet fra flere ulike kilder at den 13 år gamle jenta som ble funnet død nyttårsaften, ble mobbet da hun gikk på barneskolen og slet med spiseforstyrrelser.

I fjerde klasse byttet hun skole fra Gullhaug til Lesterud barneskole i Bærum.

I høst skulle hun begynne på Mølladammen ungdomsskole, der elever fra tre skoler blir tatt opp. Allerede første dag leverte moren, som nå er siktet for omsorgssvikt, en klage på det psykososiale miljøet.

Valgte å flytte på grunn av skolen

– Vi mottok klagen 19. august. Den gikk direkte til oss, den hadde ikke gått til skolen først. Skolen er ansvarlig for å behandle disse sakene, så vi sendte den til skolen 3. september, for at de skulle behandle den, sier utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Etter dette hørte ikke Fylkesmannen noe mer om saken.

– 9. november fikk vi et brev av moren der det het at de hadde valgt å flytte fordi de ikke var fornøyde med tiltakene som hadde blitt gjennomført. Vi har nå fått informasjon fra Bærum kommune om at de vil be Fylkesmannen om å gjøre et tilsyn, og det skal vi.

– Er du kjent med at det var forhold som omhandler 13-åringens tidligere skolegang i Bærum som var årsaken til at moren klaget?

– Kommunen har bedt oss om å se på alle tre skolene. I det ligger det at vi har til hensikt å belyse saken best mulig, sier Hovde.

Søkte om hjemmeundervisning

13-åringen skal ifølge kilder NRK har snakket med omtrent ikke ha vært til stede på ungdomsskolen siden skolestart. Hun ble skrevet ut fra skolen i september.

I starten av november meldte moren flytting for seg selv datteren fra adressen deres i Bærum til hytta på Beitostølen.

I høst søkte hun samtidig om hjemmeundervisning for datteren i Øystre Slidre kommune, der hytta ligger. Det var på denne hytta 13-åringen på nyttårsaften ble funnet død.

Ifølge politiet døde 13-åringen sannsynligvis av avmagring.

– Jeg vil ikke spise, jeg er tjukk

NRK har snakket med flere kilder som bekrefter at 13-åringen slet med spiseforstyrrelser og var innlagt på sykehus flere ganger, senest i fjor.

I en episode skal datteren ha ropt til moren «Jeg vil ikke spise, jeg er tjukk». Hun skal deretter ha sprunget på dør med moren etter seg.

Moren skal ifølge en bekjent ha forsøkt å få hjelp til datteren fra skolen og fra helsevesenet uten å ha følt at hun nådde frem.

Hun er nå siktet av politiet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Tok datteren ofte med til hytta

16. november meldte moren til 13-åringen om flytting igjen – ikke til Bærum men til en adresse på Ullern i Oslo.

Ifølge en bekjent av familien skal hovedårsaken til at de to befant seg på hytta på Beitostølen at det hadde vært en stor vannlekkasje i leiligheten de bodde i i Bærum.

Den bekjente forteller til NRK at moren ofte tok med datteren på hytta når hun var veldig syk, og at datteren ofte var bedre når hun kom hjem.

Tre dager før 13-åringen døde sendte Øystre Slidre kommune en bekymringsmelding til Ullern bydel, ifølge VG. Meldingen kom ikke frem før i dag.

Skal avhøres

Moren har blitt tatt vare på av helsevesenet frem til i dag. Hun er nå arrestert og skal i løpet av dagen i avhør med politiet på Gjøvik.

Morens advokat Håvard Fremstad sier han er overrasket over at hun er skrevet ut fra sykehus.

– Jeg hadde en samtale med henne tidligere i dag. For meg framsto det som at hun var syk. Hun var ikke tilgjengelig for meg til å snakke om saken, sier Fremstad til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger