Hopp til innhold

1200 LO-medlemmer tas ut i streik

LO og Finans Norge kom ikke til enighet i meklingen. Dermed blir 1200 medlemmer tatt ut i streik fra torsdag morgen, men bank- og forsikringskunder vil kun bli berørt i mindre grad.

Illustrasjonsbilde

LO organiserer under 3,5 prosent av de ansatte i finansnæringen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Meklingsfristen var satt til midnatt. Etter å ha meklet fire timer på overtid, ble det klart at partene ikke ble enige.

LO-medlemmene streiker fra klokken 08.00.

– Begrenser organisasjonsfriheten

Nestleder i LO og forhandlingsleder Peggy Hessen Følsvik sier til NRK at LO hadde to viktige krav når de gikk inn i meklingen.

– Vi krevde tariffavtale på samme vilkår som det de andre organisasjonene i denne bransjen har. Vi krevde også det samme tillegget ved tidligpensjon som nå har vært gitt i både i frontfaget og også en variant av det i offentlig sektor, sier hun.

– Det vanskeligste var å komme i mål om retten til tariffavtale. Der var ikke Finans Norge villig til å komme oss i møte i det hele tatt. Det at vi her møter en arbeidsgiverorganisasjon som ikke vil være med på de samme reglene når det kommer til å opprette tariffavtaler i arbeidslivet, mener vi begrenser organisasjonsfriheten. Det ble til slutt et helt umulig punkt å bli enige om.

Peggy Hessen Følsvik.

Nestleder i LO og forhandlingsleder Peggy Hessen Følsvik. Bildet er tatt tidligere.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stor avstand

Ifølge Følsvik er avstanden mellom partene stor.

– Det er veldig beklagelig at vi må ty til dette skrittet. Det er dramatisk å gå ut i en arbeidskonflikt, men det sier også noe om hvor viktig dette kravet er for oss. Det å bli behandlet på lik linje med andre organisasjoner innenfor denne sektoren, er helt avgjørende for våre medlemmer og tillitsvalgte, sier hun.

– Strakk oss langt

Arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr sier Finans Norge hadde en klar målsetting i meklingen om å komme til enighet med LO.

– Kravene til LO var av svært prinsipiell karakter. LOs krav om tariffavtale i hele finansnæringen er et gammelt krav som det har vært jobbet med lenge. Denne gangen strakk vi oss langt for å få til en løsning, men det var dessverre ikke nok for LO. Vi beklager derfor at LO går ut i streik, sier Kerr.

LO organiserer under 3,5 prosent av de ansatte i finansnæringen. Ifølge Kerr vil bank- og forsikringskunder kun bli berørt i mindre grad, men streiken vil ha betydelige konsekvenser for enkelte foretak hvor LO har et større antall medlemmer.

Kom til enighet med Finansforbundet

Finansforbundet og Finans Norge til enighet klokken 02.00.

– Vi er fornøyd med resultatet. Vi har fått gjennomslag for flere av våre økonomiske krav og er enige med arbeidsgiverne om å skape en mer fremtidsrettet beregningsmodell for lønnsoppgjørene, sier forbundsleder Pål Adrian Hellman i Finansforbundet til NRK.

– Vi har også fått gjennomslag for krav i likestillingsmodus, som for eksempel at ansatte som er i foreldrepermisjon i minimum fem måneder skal gis minst ett lønnstrinn ved gjeninntreden. Det er et godt, innfridd krav, fortsetter han.

20.000 slipper streik

Forbundslederen legger ikke skjul på at det har vært tøffe forhandlinger siden meklingen startet tirsdag.

Pål Adrian Hellman

Forbundsleder Pål Adrian Hellman.

– Det har vært en tøff mekling og det var tøft å måtte bryte, men samtidig har det vært fremgang og optimisme, sier Hellman til NTB.

Finansforbundet hadde på forhånd varslet at de ville ta ut drøyt 20.000 medlemmer i streik hvis partene ikke kom til enighet.

– Vi er nå veldig fornøyde med at de ikke tas ut i streik og kan ha en normal hverdag fra i morgen av, sier Hellman.

Også Finans Norge er fornøyd med at det ikke ble storstreik.

– Vi ble enige om en ansvarlig økonomisk ramme og har tatt viktige skritt for å modernisere tariffavtalen. Det er vi tilfredse med, sier arbeidslivsdirektør Kerr.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ