NRK Meny
Normal

100 søkere til én stilling i barnehage

Nyutdannede barnehagelærere sliter med å få jobb. Flere steder er det ikke uvanlig med 50–100 søkere på én pedagog-stilling i barnehagen.

Flere steder i landet er det nå for mange pedagoger som vil jobbe i barnehagen

VANSKELIGERE MED JOBB: Barnehagelærere opplever at det ikke er så lett å få jobb etter endt utdannelse.

– Jeg hadde inntrykk av at det var lett å få jobb. At barnehagelærere var noe som trengtes og jeg så stadig stillingsannonser. Jeg var vel ikke klar over at det var fullt så mange som søkte på de jobbene, sier Line Helen Sæle.

Hun var ferdigutdannet barnehagelærer i fjor, men jobber for tida på et Hagesenter i Skien der hun bor.

Line Helen Sæle

PÅ HAGESENTER: Line Helen Sæle er utdannet barnehagelærer men jobber nå på et hagesenter

Foto: Lorentz Berg / NRK

Da det ble lyst ut fire pedagogstillinger i Skien kommune for kort tid siden kom det inn søknader fra 119 kvalifiserte søkere.

Minimumsnorm blir til maksimumsnorm

I dag er kommunene pålagt en pedagognorm på rundt 30 prosent, men på grunn av stram kommuneøkonomi fungerer minimum i mange kommuner som en maksimumsnorm. Ved Ranheim barnehager skulle styrer Ingeborg Gulaker gjerne ansatt flere enn det som er lovens minstekrav.

– Jeg tenker at kanskje 50 prosent pedagogandel ville vært en bra dekning, sier hun.

I dag har hun ansatt åtte pedagogiske ledere, hvis minsteandelen hadde økt til 50 prosent kunne hun ansatt mellom 14 og 15 pedagoger.

Målet snart nådd

I dag sliter Oslo og Akershus og Rogaland med å oppnå 30 prosent pedagogandel, men ellers i landet begynner nå kommunene å oppfylle minimumskravet. Ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet manglet det ved årsskiftet 3600 barnehagelærere i Norge.

Forskning viser at det nå hvert år utdannes rundt 1200 nye pedagoger som blir værende i barnehagen, så i løpet av få år er målet nådd.

Regjeringa har sagt de vil øke minimumsnormen til 50 prosent pedagoger innen 2020, men det tror KrFs familiepolitiske talsperson Geir Bekkevold kan være for seint.

Geir Bekkevold.

VIL HA FORTGANG: Geir Bekkevold i Kristelig Folkeparti mener minimumsnormen om 50 prosent pedagoger bør være på plass i 2016.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi har sagt at dette bør på plass i 2016. Den forrige regjeringen og den sittende mener at vi kan vente med dette til 2020, men da kan løpet være kjørt for veldig mange av dem som er utdannet barnehagelærere. For hvis de finner seg en annen jobb er det ikke sikkert at de kommer tilbake igjen når vi har innført en bemanningsnorm.

– Hvordan kommer KrF til å følge opp dette?

– Vi skal sette oss ned til høsten og diskutere budsjettet for 2016, og dette vil være ett av punktene vi tar opp under de forhandlingene, sier Bekkevold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger