Hopp til innhold

100-årsjubileum for Lindgren

For hundre år siden så alle svenske helters mor dagens lys i Småland i Sverige.

Astrid Lindgren
Foto: Hansson, Dan / SCANPIX

Astrid Anna Emilia Lindgren var hennes fulle navn. Hun ble født 14. november 1907 på prestegården Näs i Vimmerby i Småland som nummer to i en søskenflokk på fire. I år feires hennes 100 års fødselsdag.

Bøkene hennes er blitt oversatt til nærmere 90 språk i 100 land og solgt i over 100.000 eksemplarer.

En rekke aktører står bak markeringen og feiringen av den folkekjære forfatteren ved den svenske ambassaden i formiddag.

Over 250 skolebarn, utkledd som sin favoritt Lindgren-figur, møtte opp ved representasjonsboligen til Sveriges ambassade etter å ha gått i tog fra Tanum bokhandel i Karl Johans gate i Oslo.

Feiring hele året

Opptoget er ledd i den internasjonale markeringen av alle barns Astrid Lindgren. I hele år har svenskene feiret sin store barnebokforfatter, 100 år etter hennes fødsel. Nå var turen kommet til grannelandets hovedstad.

– Kul. Jättekul, sier spilloppmakeren Pippi i Elin Renklints skikkelse til NTB – høyt til hest på «Lilla Gubban» leder hun an gjennom Slottsparken underveis til ambassadørboligen.

Politibetjent Terje Hovdal har ingenting imot å låne ut sin hvite ganger, for anledningen påmalt velkjente svarte prikker, til den viltre jenta.

Pippi, mest populær

Ingen tvil om hvem som er mest populær av Astrid Lindgrens figurer for tiden – "Pippi" er det nesten unisone svaret fra førsteklassingene på Uranienborg skole på NTBs spørsmål.

– Men Emil er kul han også! våger lille Eirik (7) seg frempå med. Han har en morsom liten Emil-lue over lysluggen vi alle kjenner fra «snekkerbua» etter farens harmdirrende Eeeemiiiil!

Men i dag var det langt flere røde fletter å se enn blå skyggeluer i toget med 250 skolebarn som gikk fra Karl Johan til den svenske ambassadørens representasjonsbolig i Inkognitogaten bak Slottet i Oslo. Kanskje ikke så rart – prosesjonen ble ledet av en alltid sprudlende Pippi, høyt til hest.

 

 

LES OGSÅ: 

Astrid Lindgrens forfatterskap

Wikipedia om Astrid Lindgren

- Pippi var selvportrett

Samleside: Alt om Lindgren

HØR:

Hør barn intervjue Astrid Lindgren i Barnetimen 30.9.1989

DEBATT:

Hvem er din yndlingsfigur i Astrid Lindgrens bøker?  

Nrk.no kommer tilbake med mer fra Astrid Lindgrens 100-årsjubileum.

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger