I dag skriver vi 09.09.09

I dag er det hundre år til neste gang vi kan notere oss denne datoen – 09.09.09.

Massebryllup 090909

Rundt 200 par giftet seg i Kuala Lumpur i Malaysia i dag for å få bryllupsdatoen 09.09.09.

Foto: SAEED KHAN / AFP

Spesielle datoer er blitt svært populære dager å gifte seg på, og det er ikke fritt for at ekstra mange velger å bli rette ektefolk akkurat i dag.

I Palm Beach i Florida kunne myndighetene friste med at lykkelige par kunne bli smidd i hymens lenker for bare 99.99 dollar, i motsetning til de rundt 150 dollarene det koster hvilken som helst annen dag.

Har stor betydning

Tallet har stor betydning innenfor flere religioner. I hinduismen blir tallet ni regnet som et helt, perfekt og guddommelig tall. Ni munker deltar som regel i buddhistiske ritualer, og fastemåneden Ramadan innenfor islam den niende måneden.

I norrøn mytologi hang Odin i et tre i ni dager for å lære seg runene.

At den nye, amerikanske animasjonsfilmen «9», regissert av Shane Acker, har premiere i dag, er nok heller ikke tilfeldig valgt.

Og, ikke overraskende, har det blitt laget en side på Facebook for å feire dagen i dag.

For de som er opptatt av tall så kan det nevnes at 9. september er den 252. dagen i året, noe som igjen kan brytes ned til 2+5+2 = 9.

I tillegg består ordet «september» av ni bokstaver.

9999 rom i keiserpalasset

I Kina og Japan ser man fram til denne spesielle dagen, om enn av ganske ulike årsaker, skriver LiveScience.

I Kina er tallet ni positivt ladet.

OL i Beijing ble startet til stor ståhei 8. august i fjor klokken åtte. Mens tallet åtte uttales nesten likt som ordet «rikdom», uttales tallet ni likt som ordet «langvarig», og assosieres med et langt liv.

De tidligere kinesiske keiserne omga seg ofte av tallet ni, som kom til uttrykk i arkitektur og symbolbruk, gjerne gjennom bruk av ni drager.

De mektige dynastiene var så overbevist over makten til tallet ni at keiserpalasset i Det forbudte by i Beijing inneholder 9999 rom.

Lider seg gjennom dagen i Japan

Japanske keisere kunne på sin side aldri ha drømt om å smykke seg med noe som kan minne om symbolet 9, siden det japanske ordet for tallet ni er likt med ordet «lidelse».

Tallet ni blir dermed sterkt forbundet med ulykke, bare slått av tallet fire, som uttales likt som ordet «død».

Og selv om vi ennå har noen år med spesielle datoer foran oss, som neste års 10.10.10, er det ganske lenge til vi neste gang kan skrive 09.09.09 i kalenderen, nærmere bestemt ikke før 9. september 2109.

090909

Modeller i Tel Aviv viser fram brudekjoler laget av toalettpapir. Kreasjonene er en del av en reklamekampanje for et israelsk firma som produserer toalettpapir, og som lanseres – ja, nettopp – 09.09.09.

Foto: GIL COHEN MAGEN / REUTERS

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger