Hopp til innhold

– Hanssen satt i regjering under behandlingen av barnehageforslag

Bjarne Håkon Hanssen deltok selv i regjeringens diskusjoner om barnehageforslaget han nå kjemper mot.

Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen skal selv ha vært med på å behandle forslaget om strengere regler for private barnehager.

Foto: Morten Holm, Morten F. Holm, Holm, Morten / Scanpix

Det sier Hanssens partifelle og nåværende visepresident på Stortinget, Marit Nybakk, til NRK.

I går kunne NRK avsløre at tidligere regjeringsmedlem Bjarne Håkon Hanssen er engasjert av eiere av private barnehager for å kjempe mot regjeringens forslag om innstramming av reglene i barnehagesektoren.

Forslaget skal sikre at offentlige tilskudd kommer barna til gode, og at barnehageeierne ikke skal kunne tjene seg søkkrike på driften.

Ringte partifelle

Bjarne Håkon Hanssen jobber nå i PR-byrået First House.

NRK vet at Bjarne Håkon Hanssen selv har ringt til minst én partifelle på Stortinget om saken. First House bekrefter samtidig at de har rådgitt det private barnehagefirmaet Espira.

– Han har vært involvert for at vi skal forstå de politiske prosessene som skjer rundt et slikt lovforslag, sa styremedlem Kai Jordahl i Espira til NRK i går.

Da Hanssen meldte overgang til First House i fjor høst, presiserte han selv at han ikke skulle bruke nettverket sitt eller sin politiske kapital til å påvirke beslutningsprosesser.

– Det er ikke dette jeg skal gjøre i First House. Jeg skal ikke være en døråpner. Jeg kommer ikke til å ringe til kontakter på Stortinget eller i regjeringsapparatet, sa Hanssen til Aftenposten i november.

– Var med på å behandle forslaget

I Politisk kvarter på P2 i morges fortalte Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap) at Hanssen selv har vært med på å behandle barnehageforslaget da han fortsatt var statsråd.

– Han satt faktisk i regjering da dette forslaget opprinnelig ble planlagt i regjeringskonferanse, sier Nybakk, som er forferdet over eks-kollegaens fremferd.

– Han går så ut og gir råd, men har også vært med på å plante opplysninger i media som ikke er riktige for å forsøke å få til en splittelse blant de rødgrønne på dette forslaget, sier Nybakk til NRK.

Nybakk mener Hanssen-saken er et spørsmål om politisk moral, men at det også understreker behovet for å stramme inn regelverket for politikernes forhold til PR-bransjen.

Jeg skal ikke være en døråpner. Jeg kommer ikke til å ringe til kontakter på Stortinget eller i regjeringsapparatet.

Bjarne Håkon Hanssen

– En fornuftig mann

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen har også hoppet over til PR-bransjen, etter å ha blitt engasjert av selskapet Burson Marsteller. Han vil ikke kommentere om han mener om Hanssen har gjort noe galt, men sier det vil være utenkelig for ham å jobbe mot noe han står for politisk.

– Dersom for eksempel Jan Davidsen i Fagforbundet ville ha min hjelp til å bekjempe private barnehager og sykehjem, så ville jeg ikke stille meg til rådighet for det, sier Hagen til NRK, som ikke uventet roser Hanssen for å gå på tvers av sitt gamle parti.

– At Bjarne Håkon Hanssen nå gir råd til private barnehager bekrefter noe jeg lenge har trodd, nemlig at han er en fornuftig mann. Han ser at det er helt galskap å stoppe private barnehager når de helt klart driver best og billigst, sier Hagen.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Bjarne Håkon Hanssen i dag.

AKTUELT NÅ