Hopp til innhold

– Anders Behring Breiviks mor var i Oslo sentrum da bomben gikk av

Moren til Anders Behring Breivik skal ha dratt til Oslo sentrum med trikken like før det smalt i Regjeringskvartalet.

Regjeringskvartalet

Ødeleggelsene i Oslo sentrum var omfattende etter den kraftige eksplosjonen. Åtte mennesker mistet livet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Leiligheten til Behring Breivik blir ransaket

Leiligheten på Skøyen i Oslo ble ransaket etter terrorangrepet. Anders Berhing Breivik bodde tidvis hos moren for å spare penger.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

I et intervju med Dagbladet sier naboen til Behring Breiviks mor, at hun møtte moren på trikken.

– Jeg skulle til Majorstua, mens hun skulle inn til byen. Dette var litt før klokka 14 på fredag 22. juli. Hun er uskyldig. Hadde hun visst om det, hadde hun ikke dratt til sentrum da, sier naboen til avisen.

Var i sjokk

Moren til terrorsiktede Anders Behring Breivik ble tatt inn til avhør umiddelbart etter terrorangrepene. Hun var ifølge politiet i sjokk, og fikk hjelp av psykolog rett etter avhørene, og i tiden etterpå.

Hun har ikke uttrykt ønske om å ta kontakt med sønnen etter terrorangrepene. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby har tidligere sagt at moren ikke kan forstå at sønnen hennes har utført de grufulle handlingene.

Frem til juni bodde Behring Breivik hos moren sin på Skøyen i Oslo. Naboen sier hun var stolt av sønnen og at hun er et rettferdig menneske.

Nå bor moren på en hemmelig adresse. Til TV2 har Anders Behring Breiviks far sagt at han aldri vil ha mer kontakt med sønnen.

– Når jeg tenker tilbake på det som har skjedd så blir jeg helt fortvilet. Jeg forstår fortsatt ikke hvordan sånt kunne skje, sa han til TV-kanalen få dager etter terrorangrepene.

– Påkjenning for familien

Psykiater Michael Setsaas sier til NRK at massemorderes foreldre ofte blir like sjokkert som resten av samfunnet over barnas handlinger.

– Stigmatisering er en tilleggsbelastning, som gjør påkjenningen ekstra utfordrende for drapsmannens familie, sier han.

Setsaas har også opplevd at enkelte foreldre forsvarer sitt barn, og er følger avkommet gjennom hele straffeprosessen. De lukker ut media og andre faktorer som bidrar til stigmatisering.

Mange nordmenn har vist sin støtte til Anders Behring Breiviks mor på ulike sider på Facebook. En av sidene hadde over 70.000 medlemmer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger